tisdag, 27 september, 2022

10 energiföretag i EU-länder har öppnat rubelkonton

EU maktlöst när energiimportörerna betalar även rysk gas enligt leverantörens föreskrifter

Under onsdagsmorgonen stoppades ryska gasleveranser till Polen och Bulgarien, efter att de vägrat Gazproms föreslagna mekanism för rubelbetalningar, som gasjätten säger inte bryter mot EU:s sanktioner. Totalt levererar Ryssland naturgas via rörledningar till 23 europeiska länder.

Men Europas ”enade front” mot Ryssland visar redan sprickor i fasaden, eftersom fyra europeiska gasbolag redan gått med på de ryska kraven och har betalat för gasleveranser i rubel. Det är än så länge oklart exakt vilka fyra företag som brutit mot EU-direktiven och redan betalar direkt i rubel, men tyska Uniper och österrikiska OMV är enligt Bloomberg bland de företag som hittills mött de ryska kraven.

Ungern har under tiden träffat en separat överenskommelse om att betala till ett eurodenominerat konto hos Gazprombank, som i sin tur kommer att deponera beloppet i rubel till Gazprom Export, sa utrikesminister Peter Szijjarto i en Facebook-video. Han tillägger att Slovakien har nått samma överenskommelse, och avslutar med att säga att allt fler i Europa inser att ”det är omöjligt att leva utan ryska energikällor.” Hittils har totalt tio av Gazproms västeuropeiska kunder öppnat de konton på Gazprombank som behövs för att betala på föreskrivet sätt.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

Flera blir strömlösa

00:04:30

Nyhetssändning 27 september

- Annons -

Liknande artiklar

Spricker EU i vinter?

00:04:30

Nyhetssändning 27 september