1000-tals bönder i protest mot Nederländernas regering

Bönder riskerar sin verksamhet om regeringens planer fortskrider

Förra veckan protesterade tusentals bönder i Nederländerna mot regeringens långtgående planer på att minska nationens klimatpåverkan. Planerna, om de fortskrider, kommer att utsätta landets lantbrukare för en enorm påfrestning som kan tvinga många att lägga ner sin verksamhet. Många av landets lantbrukare har bott i gårdar som de ägt i generationer.

Nederländerna är världens femte största exportland av mat. Landets beslut, som ursprungligen kommer från EU, att minska utsläppen av växthusgaser innebär att bönderna drabbas hårt. Målet är att till 2030 minska kväveutsläppen med 40% vilket i praktiken innebär att ungefär 30% av landets kreatur måste bort.

Beslutet upprör landets lantbrukare och under gångna veckan så var det stora demonstrationer runt om i landet. Bland annat brändes höbalar intill vägar, dynga dumpades utanför stadshuset i Lochem och lantbrukarna tog sina traktorer ut på motorvägarna vilket resulterade i långa köer.

Bönderna upplever sig orättvist behandlade och jämför sig med storföretag och industrier som inte alls får samma krav på sig. Lantbrukarna utlovar fler protester tills den nederländska regeringen skrotar planerna.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter