11-åring får högre poäng i intelligenstest än Stephen Hawking

En 11-årig pojke får högre poäng i Mensas intelligenstest än vad den kände fysikern Stephen Hawking ska ha haft. Drömmen är att i framtiden studera matematik på prestigeskolor i Storbritannien.

I Storbritannien har Mensas kapitel nu fått en medlem med testresultat på intelligenskvoten 162, beräknad på hans ålder, 11 år. Pojkens resultat anses vara anmärkningsvärt högt och enligt BBC hoppas pojken att få studera matematik på Cambridge eller Oxford när han har åldern inne.

Den 11-åriga pojkens IQ på 162 är högre än vad Stephen Hawking, en tongivande fysiker, lär ha fått. Inga säkra uppgifter finns dock om han har tagit Mensas test eller vad resultatet blev.

Intelligenstest mäter en persons förmåga att lösa problem

Intelligenstest drar ofta till sig en del intresse och anses vara ett bra sätt att mäta och förutsäga en persons förmåga att lösa intellektuella problem. De producerar normalt något som kallas för intelligenskvot, som ska vara kvoten mellan vad den testade personen presterar och vad som är normalt för den testade personens ålder. Detta innebär att testet är åldersjusterat.

Mensa är en internationell sammanslutning som organiserar intelligenstester och ger medlemskap till personer som får testresultat med intelligenskvot 131, vilket är det resultat som uttrycker att personen befinner sig i gruppen som har bättre resultat än övriga 98 procent.

Intelligens anses vara den enskilt viktigaste framgångsfaktorn

Intelligens antas i regel vara normalfördelad om man mäter på ett stort antal individer, på samma sätt som många andra egenskaper som mäts för stora populationer mätobjekt. Resultatet 162 återspeglar då att personen med det resultatet ska vara intelligentast av knappt 20 000 personer.

Intelligenskvot, som den mäts av Mensa och andra, anses vara den enskilt största framgångsfaktorn i arbetslivet, dock även nödvändigtvis kombinerad med andra egenskaper.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter