tisdag, 27 september, 2022

12 000 farliga kemikalier ska förbjudas inom EU

EU skärper reglerna efter att en FN-rapport fastslagit att giftiga kemikalier orsakat fler dödsfall än covid-19

Under gårdagen tillkännagavs nya EU-regler som förbjuder tusentals potentiellt giftiga eller skadliga kemikalier som används i smink, leksaker och babyprodukter. Enligt European Environmental Bureau (EEB) rör det sig om det ”största förbudet någonsin” mot giftiga kemikalier.

Branschorganisationer inom kemikalieindustrin säger att upp till 12 000 olika kemikalier som finns i tre fjärdedelar våra konsumtionsvaror kan falla under de nya restriktionerna. Planen fokuserar på hela kategorier av kemikalier som flamskyddsmedel, PVC-plaster och bisfenoler som används för att göra hårdplast till föremål som vattenflaskor, vilket har kopplats till cancer, infertilitet och andra hälsoproblem.

Kemikalieindustrin mixtrar med innehållet

Denna långa listan över begränsade kemikalier kommer att ses över regelbundet av Europeiska kemikaliemyndigheten. Förbudet förväntas att snabbt förbättra säkerheten hos de flesta produkter och snabbt sänka den kemiska intensiteten i europeiska skolor, hem och arbetsplatser.

Den stränga skärpningen av reglerna för denna omfattande industri följer av en FN-rapport tidigare i år, som fastslog att kemisk förorening kan orsaka fler dödsfall än covid-19. Dess författare krävde ”omedelbara och ambitiösa åtgärder” för att förbjuda några av dessa giftiga ämnen.

Detta hot har inte heller gått obemärkt förbi. Enligt en officiell EU-undersökning är 84 procent av européerna oroliga för kemikaliers hälsoeffekter och 90 procent oroade över deras inverkan på miljön. Omkring 2 000 ämnen är redan förbjudna inom EU, vilket är fler än någon annanstans i världen.

EEB säger slutligen att unionen framgent borde konfrontera kemikalieindustrin med anledning av dess praxis att göra små justeringar i den kemiska formler för att kringgå gällande förbud.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar

Spricker EU i vinter?

00:04:30

Nyhetssändning 27 september

Motstånd mot massövervakning växer