1,2 miljoner svenskar tar antidepressiv medicin

Idag lider cirka 30 procent av alla som besöker vårdcentralen av psykisk ohälsa, samtidigt som nästan 1,2 miljoner svenskar tar antidepressiva läkemedel. Det är en 44-procentig ökning på ett årtionde men betydligt bättre alternativ till psykofarmaka finns.

En dyster utveckling

Depression – En av våra stora folksjukdomar, som den kallas av socialstyrelsen, har ökat kraftigt det senaste årtiondet. Idag drabbas var tredje kvinna och nästan var fjärde man av depression någon gång i livet och nästan en tredjedel av patienterna på vårdcentralerna lider av psykisk ohälsa.

Bland de som tar antidepressiv medicin har andelen ökat med 44 procent på bara ett årtionde vilket innebär att nästan 1,2 miljoner svenska medborgare idag tar dessa läkemedel.

Det är mer än var nionde invånare, vilket väckt kritiska frågor kring medicineringen och ifall den är nödvändig för samtliga.

Antidepressiv medicin bör ej vara första alternativet

Dock är det inte psykofarmaka som Socialstyrelsen främst rekommenderar som behandlingsmetod för lätt till medelsvår depression eller ångest. Det är framförallt psykologisk behandling (såsom psykoterapi) men trots detta skriver läkare på vårdcentraler ut antidepressiv medicin tre gånger så ofta.

Ungefär 65 procent av alla antidepressiva läkemedel skrivs idag ut av läkare på vårdcentraler. Dock har alltfler läkemedel börjat skrivas ut digitalt av nätläkare till allt yngre åldersgrupper där de antidepressiva preparaten stått för den största ökningen. Det här rapporterade bland annat SvD om för två år sedan.

Många felaktiga diagnoser

Ett ganska vanligt fenomen är de många felaktiga depressionsdiagnoser som ställs, fastän patienten inte uppfyller kriterierna för depression.

Enligt specialistläkaren Behroz Dehdari kan en stressad husläkare ganska enkelt tolka relationsproblem, sorg, ångest och sömnrubbningar som depression och därför skriva ut antidepressiv medicin.

Enligt docenten och överläkaren Mikael Tiger finns det nästan 1500 olika sätt att uppfylla kriterierna för depression. Han säger att det för vissa kan ha att göra med störningar i serotoninsystemet (sömnhormonet) i hjärnan men att detta inte gäller alla drabbade.

– Det är fortfarande oklart vad som exakt händer i hjärnan vid en depression. Hos många med depression har det med serotoninsystemet att göra, men så är det inte för alla, säger Tiger till DN.

Alternativa lösningar till antidepressiv medicin

Konditionsträning har visat sig vara en mycket effektiv behandling mot depression. Flera anser att det borde rekommenderas först och inte antidepressiv medicin
Konditionsträning har visat sig vara en mycket effektiv behandling mot depression. Flera anser att det borde rekommenderas först och inte antidepressiv medicin till den som lider av depression

Förutom psykoterapi och framförallt psykofarmaka finns det effektivare och enklare behandlingsmetoder som på kort tid kan ge enastående resultat. Det bästa är att de inte tar upp särskilt mycket av ens tid eller kräver en enorm ansträngning. Dessa är regelbunden motion/fysisk aktivitet och social gemenskap.

Fysisk aktivitet är något som har dokumenterad effekt vid depression och där effekten vid lindrig till måttlig depression är lika god som effekten av antidepressiva läkemedel och kognitiv beteendeterapi (KBT).

Personer med depression bör därför rekommenderas aerob eller muskelstärkande fysisk aktivitet för att minska depressiva symtom.

Ifall enbart muskelstärkande fysisk aktivitet (som hantlar, skivstänger och styrkeövningar) väljs i syfte att behandla depression bör den dock kompletteras med aerob fysisk aktivitet (konditionsträning) för att minska risken för kardiovaskulär sjukdom.

Det sociala ska inte underskattas

Lika viktigt för den psykiska hälsan är den sociala gemenskapen. Det vill säga ens relationer och de sociala sammanhang i vilka man får känna sig bekräftad och betydelsefull. Förutom en undermålig kost och brist på motion sägs ensamhet och social isolering vara ett av de största hoten mot vår fysiska såväl som psykiska hälsa.

Viktigt är därför att ha åtminstone ett fåtal nära vänner och bekanta i ditt liv, i synnerhet ifall du inte har någon nära familj eller släktingar i närheten. Då har du även ett socialt skyddsnät av något slag ifall de allmänna skyddsnäten sviker.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

3 KOMMENTARER

  1. Men om Eva har kronisk värk borde hon få prova Dikoflenak . Den brukar hjälpa vid värk orsakat av inflammation. Man kan växelvis prova med Citodon eller Tramadol. Inget av preparaten skall användas i ” onödan ” utan vid svår smärta och det är viktigt att göra uppehåll ett tag så man inte utvecklar resistens.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter