2,5 ton uran oförklarligt borta i Libyen

Inspektörer från FN har upptäckt att 2,5 ton radioaktivt uran är försvunnet i Libyen. Samtidigt rapporterar myndigheter i Thailand att även de förlorat radioaktiva ämnen.

Det var när inspektörer från FN:s atomenergiorgan IAEA under tisdagen genomförde en inspektion i Libyen som upptäckten gjordes. 2,5 ton radioaktivt uran är spårlöst försvunnet och hittils har ingen kunnat förklara hur detta gått till.

Rafael Grossi. Foto: Wikipedia/ IAEA Imagebank
Rafael Grossi. Foto: Wikipedia/ IAEA Imagebank

Tio fat innehållandes runt 2,5 ton naturligt uran i koncentrerad form som [Libyen] tidigare uppgett förvaras där inte längre finns på platsen, uppger IAEA-chefen Rafael Grossi enligt Reuters.

Förvaringsplatsen för det radioaktiva uranet kontrollerades tidigare av regeringen men så är inte längre fallet och en närmare förklaring av vad som skett eller hur 2,5 ton uran kan ha försvunnit framgår inte.

Sedan krigsalliansen Nato 2011 inledde en omfattande och kritiserad attack mot landet för att få bort dess dåvarande ledare, Muammar al-Gaddafi, har landet drabbats hårt av krig och blodiga konflikter.

Först 2020 slutade de värsta konflikterna men än idag skakas landet av Natos destabilisering 2011. Under dessa konflikter upphörde det mesta av lag och ordning vilket kan vara en orsak till att uranet har försvunnit.

Thailand har tappat bort radioaktiva ämnen

Även i Thailand har radioaktiva ämnen kommit på villovägar. En cylinderformad behållare med cesium-137 försvann tidigare under veckan och myndigheterna har ännu inte återfunnit den.

Behållaren som är 30 centimeter lång, 13 centimer tjock och väger 25 kilo kom från ett kraftverk i Si Maha Phot 15 mil öster om Bangkok och misstänks ha ramlat utför ett stup enligt ABC News.

Myndigheterna har letat efter behållaren sedan fredag förra veckan men har ännu inte hittat den. Nu vädjar de till allmänheten om hjälp men uppmanar samtidigt till försiktighet.

– Om någon förstör cylindern och exponeras direkt för ämnet är risken hög för cancer och allvarlig sjukdom, så vänligen förstör inte cylindern, säger sekreteraren för landets kärnenergiinstitut Permsuk Sutchaphiwat enligt ABC News.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter