3 maj: Pressfrihetens dag – smutskastning och attacker mot fri media

Yttrandefrihet och pressfrihet är inget som någon kan ta för givet, utan kan tas ifrån oss när vi minst anar det. Den 3 maj infaller Världsdagen för pressfrihet, då detta tas upp.

Den 3 maj har FN utsett till Pressfrihetens Dag över hela världen. Denna är tänkt att uppmärksamma situationen för media och journalister över hela världen. I flera länder förföljs och fängslas journalister. I krigssituationer finns risken att journalister dödas, vilket har varit fallet under Israels brutala krigföring på Gazaremsan.

Råder pressfrihet i Sverige

Det svenska etablissemanget brukar ofta berömma sig själva för att det skulle råda full yttrandefrihet i Sverige. Bland annat kommer branschorganisationen Sveriges tidskrifter att anordna ett arrangemang under eftermiddagen. Den bild som etablissemanget målar upp är något som de flesta maktkritiker kunnat konstatera inte stämmer.

Dels förekommer det ständiga attacker som riktas mot alternativmedia. Det kan vara direkta fysiska attacker mot journalister, vilket bland annat drabbat journalisten Christian Peterson, vars föräldrahem utsatts för vänsterextrema attentat.

Rapporten som attackerar fri media. Skärmavbild: FOI
Rapporten som attackerar fri media. Skärmavbild: FOI

Smutskastning och stämpling

Det riktas även attacker från etablissemangets sida mot medier, där dessa smutskastas och misstänkliggörs. Ett av de grövsta exemplen var den rapport som Försvarets Forskningsinstitut (FOI) tog fram på uppdrag av Säpo sommaren 2023. Där pekades flera fria medier, däribland Frihetsnytt, ut som ett ”hot mot demokratin” på grund av att man uppmärksammar de många brister som finns i samhället.

Smutskastningskampanjerna har den vänsterextrema och åsiktsregistrerande stiftelsen Expo stått för. Deras tidning är ökänd för att attackera meningsmotståndare och stämpla dem som ”nazister”, ”rasister” och ”högerextremister” enbart för att man kritiserar makten.

Osaklig rapportering och ägarkoncentration av media

Det har uppmärksammats att de skattefinansierade public service-kanalerna SVT och Sveriges Radio inte lever upp till sitt uppdrag att bedriva en saklig nyhetsrapportering. Vid två tillfällen, 3 februari och 13 april, har det anordnats demonstrationer för att uppmärksamma detta och kräva att public service skärper till sig. Antingen har etablissemanget ignorerat detta, eller så har man stämplat dessa som ”högerextrema” och ”konspirationsteoretiska”.

Demonstration mot SVT 3 februari. Foto: Frihetsnytt
Demonstration mot SVT 3 februari. Foto: Frihetsnytt

Vad gäller mångfalden på mediemarknaden är den väldigt bristfällig. Även om det finns flera olika tidningar och kanaler, domineras marknaden av två mäktiga aktörer: Bonnier-familjen och Schibsted. Tidigare i veckan uppmärksammade Frihetsnytt en rapport som bland annat sade sig granska koncentrationen av medieägandet. Ingenstans i rapporten nämndes vare sig Bonnier eller Schibsted.

Frihetsnytt vill därför ta tillfället i akt att uppmärksamma Pressfrihetens dag, samt påtala det enorma arbete som krävs för att säkra både yttrande- och pressfriheten i Sverige.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter