39 pro-ryska aktivister döda av ukrainsk säkerhetstjänst i Kherson

Den ryska nyhetsbyrån Ria Novosti uppger att 39 proryska aktivister har blivit skjutna till döds av ukrainsk säkerhetstjänst i Kherson. Ytterligare 74 aktivister har blivit bortförda till okänd plats.

Staden Kherson blev ockuperad av Ryssland redan tidigt i kriget. Den 11 november lämnade ryssarna staden samt omkringliggande område på västra sidan av floden Dnepr. Det blev mycket svårt att upprätthålla försörjningslinjer över floden. I regionen är Dnepr cirka 1 km bred och korsas av en vägbro, en järnvägsbro samt en kraftverksdamm, dessa blev dock sönderbombade av den ukrainska militären.

Efter att Ukraina tog tillbaka kontrollen över Kherson så har jakten på kollaboratörer intensifierats, något som även Bonnierägda Expressen har uppmärksammat.

Kropparna behålls för att iscensätta krigsförbrytelser

Enligt RIA Novosti har inte kropparna till de 39 aktivisterna lämnats ut till anhöriga. Det är tänkt att kropparna skall användas till att iscensätta krigsförbrytelser som Ryssland skall få skulden för.

Associated Press har publicerat foton på personer som står fastbundna vid stolpar. Dessa personer misstänks ha samarbetat med Ryssland. Dock är det oklart vad som krävs för att räknas som kollaboratör. Enligt sajten Ukraina.ru så kan det räcka att ha arbetat som lärare för att betraktas som kollaboratör. I Kharkovregionen har ett trettiotal åtal väckts mot lärare.

Guvernören för den ryskkontrollerade delen av Khersonregionen, Vladimir Saldo uppger att Ukraina förföljer invånare som bara har fortsatt att leva sina liv som vanligt. Dessutom uppges att Ukraina förbjuder Khersons invånare att lämna staden.

Bakslag i Kherson – framgångar i Donetsk

Rysslands tillbakadragande från staden Kherson ansågs som ett stort bakslag. Dock kontrollerar Ryssland cirka 60 procent av regionen Kherson, vilket är delen av regionen som ligger öster om Dnepr. RIA-Novosti rapporterar om ryska framgångar i november. I Donetsk har Ryssland tagit över byn Pavlovka, samt två mindre byar med samma namn, Opytne – en precis norr om staden Donetsk och en annan utanför staden Artemovsk (Bakhmut).

Skribent: Oscar Overgaard

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter