onsdag, 28 september, 2022

Riksrätt för Biden om republikanerna återtar kongressen?

Nästan 70 procent av de amerikanska väljare som är registrerade som republikaner vill att president Joe Biden ska ställas inför riksrätt om Republikanska partiet lyckas återta makten i kongressen vid mellanårsvalet i november. Det rapporterar The Blaze som hänvisar till en undersökning från University of Massachusetts Amherst.

Två tredjedelar av republikanerna – 68 procent av registerade republikaner, 66 procent av självidentifierade ”konservativa” – vill att Joe Biden ställs inför riksrätt för förräderi, mottagande av mutor eller andra allvarliga anklagelser. 54 procent av republikanerna – och hela 44 procent av alla väljare – tror dessutom att det kommer att bli så.

Samtidigt visar undersökningen att fler republikaner än demokrater är entusiastiska inför valet, vilket inte är så konstigt då de flesta bedömare tror på att Republikanska partiet kommer att återta kongressen.

Den afroamerikanske statsvetaren Tatishe Nteta, som gjort undersökningen, säger själv att Demokratiska partiets beslut att ställa Donald Trump inför riksrätt – två gånger – har förvandlat riksrättsproceduren till ett politiskt vapen som nu även republikanerna kommer att använda sig av.

– Beslutet att ställa presidenten inför riksrätt sågs en gång i tiden som en sista utväg för att sätta stopp för en president som brutit mot våra lagar, värderingar och etik. Idag är riksrättsproceduren inte längre ett sista alternativ utan ett av många vapen som kan användas i en tid av stark polarisering för att få överhanden över sina motståndare. När nu ett antal republikanska kongressledamöter ropar efter riksrätt mot president Biden, kommer denna kör att ljuda allt högre om och när Republikanska partiet tar kontroll över kongressen år 2022, säger Nteta.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar

00:04:30

Nyhetssändning 27 september