40 000 brittiska järnvägsarbetare kommer att strejka nästa vecka

Tågnätet i Storbritannien lamslås nästa vecka – järnvägsarbetarna förbereder den största strejken i landets moderna historia

Financial Times rapporterar att 40 000 arbetare i Network Rail Limited, ägare och infrastrukturförvaltare för de flesta av järnvägsnäten i Storbritannien samt 13 av landets tågoperatörer, kommer att strejka nästa vecka för högre lön och mot nedskärningar i en av de mest betydande strejkerna i Storbritanniens moderna historia.

Turbulensen börjar nästa vecka då Storbritanniens statliga järnvägsbolag Network Rail varnar att endast 4 500 av de vanliga 20 000 dagliga avgångarna kommer att vara i drift — drifttimmar kommer att minska till 11 timmar per dag, mellan 0730 och 1830. Stora delar av järnvägsnätet kommer att stängas helt. Network Rail har lagt ut en karta över de berörda serviceområdena som spänner över landet.

”Gör inga misstag, servicenivån vi kommer att kunna erbjuda kommer att äventyras avsevärt och passagerarna måste ta hänsyn till det och planera i förväg och bara resa om det verkligen är nödvändigt att göra det,” sa Network Rail-chefen Andrew Haines till en nyhetskanal inom Red Bee Media.

Haines beskriver den planerade strejken som den ”största järnvägsstrejken i modern historia” och kommer en vecka efter att RMT och Network Rail inte kunde komma överens om högre lön för de som arbetar med järnvägsnäten. Haines meddelar även att Network Rail förväntar sig att strejken kommer att kosta motsvarande 1,5 miljarder kronor i förlorade intäkter.

Under gårdagen höjde den brittiska centralbanken, Bank of England, räntorna för femte gången i rad till 1,25 procent i ett påstått försök att dämpa inflationen. Tågstrejker, rekordhöga bensinpriser, ständigt stigande energi- och maträkningar och den totala inflationen som överträffar fyra decenniers toppar verkar påminna om de svåra åren på 1970-talet då världsekonomin var lamslagen av stagflation.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter