57 000 svenskar kan förlora sin pension

Ett riksdagsbeslut som kan ha ödesdigra effekter för svenska utlandspensionärer nästa år

Enligt ett riksdagsbeslut som fattades i juni i år, kommer garantipensionen tas bort för alla pensionärer som flyttar utomlands efter oktober detta år. För alla pensionärer som redan bor utomlands kommer utbetalningarna sluta efter årsskiftet, detta rapporterar pensionsmyndigheten.

”Eftersom garantipensionen inte längre ses som en pension utan som en minimiförmån så är det skyddsnätet i bosättningslandet som ska gälla om inkomstpensionen inte räcker till”, säger Ann-Sofie Kraft Nilsson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten. Garantipensionen ses som en minimiförmån efter en dom i EU-rätten 2017.

Så vet du om du drabbas

Den som är född 1937 eller tidigare kommer inte drabbas av beslutet.

”Riksdagsbeslutet handlar enbart om garantipensionen. Alla andra delar av pensionen, som inkomstpension eller premiepension, fortsätter att betalas ut till utlandsboende på samma sätt som tidigare”, säger Ann-Sofie Kraft Nilsson i ett pressmeddelande.

Myndigheten beräknar att 57 697 pensionärer bor i ett annat EU/EES-land. Genomsnittsutbetalningen för garantipensionärer utomlands var 989 kronor i augusti.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter