60 år sedan en svensk pilot sköt ned ett fiendeplan

Under Kongokrisen sköt en svensk stridspilot ned ett belgiskt plan

Den 29 december är det 60 år sedan en svensk pilot sköt ned ett fiendeplan, en unik händelse i det svenska flygvapnets historia. Flygplanet som flögs var Saabs legendariska Tunnan.

Det var under Kongokrisen, den 29 december 1962, som den svenske piloten Åke Christianson tillsammans med fem andra svenska piloter lyfte med sina J 29 F flygplan, Saabs legendariska Flygande Tunnan, från FN-basen Kamina i Södra Kongo.

Deras mål var att förstöra utbrytarstaten Katangas flygvapen på deras huvudflygbas i Kolwezi. Åke utgjorde en av 6000 svenska soldater som deltog i FN:s fredsbevarande styrkor i Kongo.

För Dagens Industri berättar han om vad som hände den dagen. Kort efter att de lyft stötte de på ett fientligt plan, en Harvard T-6, ett propellerplan med raketer, vilken flögs av en belgisk pilot. Efter att ha utbytt skottsalvor lyckades Åke skada fiendeplanet så pass allvarligt att det tvingades retirera.

Fiendepiloten överlevde

Trots att det kunde återvända till sin bas, men aldrig tas i bruk, samt att belgaren överlevde så räknas det som ett nedskjutet plan, vilket gör Åke till en av få svenska piloter som skjutit ned ett fiendeplan och den ende som fortfarande lever.

Efter att fiendens flygplan utraderats blev deras piloter strandsatta. Svenskarna träffade på dem på restauranger i provinshuvudstaden Elisabethville och passade på att socialisera.

Belgaren som Åke sköt ned träffade han aldrig, men enligt Åke hade han fått höra att denne inte tyckte om honom.

I och med att Sverige har varit formellt neutralt under hela den tid som det funnits ett svenskt luftvapen har det inte funnits många tillfällen för svenska piloter att ge sig in i luftdueller. Därför utgör Åkes bedrift en unik händelse i svensk militärhistoria.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter