83-åring trotsar världshaven

83-årige Sven Yrvind är den svenske ensamseglaren som skapat rubriker världen över. I egenbyggda båtar har han seglat ensam över världshaven sedan 1960-talet, något som nu uppmärksammas i en ny dokumentärfilm.
Sven Yrvind. Foto: Wikipedia/ Stockholmbasededitor
Sven Yrvind. Foto: Wikipedia/ Stockholmbasededitor

Genom sina ensamseglingar över världshaven det senaste halvseklet har 83-årige Sven Yrvind blivit uppmärksammad världen över. Bedrifterna har nu sammanställts och visas upp i Andreas Eidhagens dokumentärfilm Havsfilosofen där han följt Yrvind under fyra års tid. Något som ibland har varit en utmaning.

– Jag har kunnat bygga upp en relation med honom och göra ett djupare porträtt. Sedan har det varit väldigt kämpigt emellanåt. Sven Yrvind är en väldigt speciell man som är omöjlig att styra, vilket ofta är bra i en dokumentär men det har också varit en utmaning, berättar Eidhagen för SVT.

Något som väcker uppmärksamhet (förutom åldern) är att han genomfört alla seglatserna i egenbyggda båtar. Den senaste som han håller på att konstruera blir förhoppningsvis klar nästa år då han gör ett tredje försök att segla till Nya Zeeland. En utmaning som han försökt sig på två gånger tidigare (2018 och 2019) men tvingats avbryta, enligt Hamnen.

En envis vinnarskalle

Att Yrvind inte uppnått målet under sina två tidigare försök avskräcker honom inte från att försöka på nytt, trots åldern, farorna och alla utmaningar som seglatsen innebär. Under SVT:s besök i hans verkstad i Västervik ger han svar på tal när han frågas om han kommer klara det den här gången.

Ja, det tror jag. Gör jag det inte den här gången, så tar vi det nästa gång.

Med tanke på hans meritlista, vilka skäl har han egentligen att tvivla på sin förmåga? Han har trots allt klarat av det några gånger under de 60 år som han har varit aktiv. Något som sammanfattas i ett antal arkivklipp på SVT.

Han blev även en profil på Youtube först på senare år och hans kanal har på kort tid gått från några hundra till nästan 20 000 prenumeranter.

Lyfter viktiga frågor

Att han av omgivningen fått smeknamnet ”Havsfilosofen” har sina skäl då filmen även är tänkt att lyfta upp de livsexistentiella frågor och funderingar som han menar att alltför många idag missar. Filmen handlar därför i allra högsta grad även om hur man kan leva sitt liv. Ett liv fritt från ekorrhjulet där allting kretsar kring monotont, ostimulerande arbete och konsumtion.

Adolf Erik Nordenskiöld. Porträtt av Georg von Rosen. Bild: Wikipedia/ Georg von Rosen
Adolf Erik Nordenskiöld. Porträtt av Georg von Rosen. Bild: Wikipedia/ Georg von Rosen

– Många människor, framför allt fram till 80-talet, har dömt ut honom som en galning. Men jag tycker att det finns lärdomar att ta av honom. Jag tror att alla skulle må bra av att leva tio procent mer som Yrvind, säger Andras Eidhagen.

Hans livsfilosofi och inställning framhävs ganska tydligt under hans besök i TV4:s Nyhetsmorgon den 19 mars.

En av många svenska äventyrare

Yrvind är i gott sällskap när det gäller svenska äventyrare som gett sig ut på riskfyllda och utmanande seglatser. Upptäcktsresanden Adolf Erik Nordenskiölds seglatser i Norra Ishavet och August Andrées polarfärder i ballong är två talande exempel.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter