9/11 förändrades världen för alltid

Idag är det årsdagen sedan attackerna mot World Trade Center i New York som blev inledningen till en ny världsordning. En otryggare värld följde, där makten fick mycket friare händer och där medborgerliga rättigheter som yttrandefrihet och rörelsefrihet fick stryka på foten, i kombination med mycket av den personliga integritet som ansetts självklar sedan demokratins genombrott.
World Trade Centers två skyskrapor i New York. Foto: Wikipedia/ David Ohmer
World Trade Centers två skyskrapor i New York. Foto: Wikipedia/ David Ohmer

Händelserna i den officiella historien

Den 11 september 2001 lyfte fyra trafikflygplan från flygplatser i östra USA. De hade kapare ombord, som var beslutna att ta med sig alla på flygplanen med sig i döden i en avsiktlig krasch, liksom alla personer som befann sig på de mål de hade sett ut: World Trade Centers två skyskrapor i New York, Pentagon och den amerikanska kongressen på Capitolium i Washington.

World Trade Center träffades av flygplanen, liksom Pentagon – det fjärde flygplanet kraschade sedan dess passagerare förstått sammanhanget mellan kapningen av deras eget plan och de andra attackerna, och sett till att deras eget plan störtade.

Totalt dog knappt 3000 människor på kort tid som en följd av attackerna, de flesta i World Trade Center, som var en mycket stor arbetsplats och där i stort sett alla som befann sig ovan träffpunkterna omkom på ett eller annat sätt.

Pentagon efter flygplansträffen. Foto: Wikipedia/ Federal Bureau of Investigation
Pentagon efter flygplansträffen. Foto: Wikipedia/ Federal Bureau of Investigation

Finns flera alternativa förklaringar

Mycket skarp kritik kom att riktas mot att inget underrättelsearbete kunnat varken förutses eller än mindre förhindra händelserna, inte minst från CIA:s högre chefer mot deras egen organisation.

Många informations-pusselbitar fanns på plats redan före attackerna, men ingen satte ihop dem eller förstod helheten. Underrättelsearbete var något som skulle bli helt annorlunda efter attackerna.

Många alternativa beskrivningar av händelserna har presenterats under åren. Den amerikanska myndigheten NIST, National Institute for Standards and Technology, genomförde självständigt en mycket noggrann teknisk utredning och fann att händelserna hade utspelat sig på det sätt som de presenterades i media den första tiden efteråt.

85 NIST-anställda och totalt 200 experter genomförde undersökningen och trots att NIST bekräftade den officiella förklaringen har de alternativa förklaringarna fortsatt. Frihetsnytt kommer att återkomma till ämnet för att bena ut de olika förklaringarna och försöka ta reda på vad som egentligen hände den 11 september.

Usama bin Laden pekades ut

Usama bin Laden. Foto: Wikipedia/ English: Hamid Mir
Usama bin Laden. Foto: Wikipedia/ English: Hamid Mir

Terroristorganisationen Al-Qaeda med saudiern Usama bin Laden i spetsen låg bakom attentaten, och presenterade en mycket lång rad av motiverande orsaker, bland annat Rysslands krig mot Tjetjenien.

Usama bin Laden blev själv likviderad efter en lång jakt, Al-Qaeda jagades ut ur Afghanistan där de haft en säker hamn, och dörren öppnades för säkerhetstjänster världen över att använda järnnäve mot dem som pekades ut som terrorister eller anknutna.

Kriget mot terrorismen tog sin början och enligt forskning från Brown University har över 800 000 människor dött till följd av kriget mot terrorismen men enligt vissa källor dog uppemot 4,5 miljoner människor. Minst 37 miljoner förlorade sina hem. En följd av USA:s krig var en massinvandring till Europa.

Vad som följde sedan

Den värld som följde lever vi i idag. Många politiska händelser – pandemipolitiken där inga regler alls verkade gälla, den globalism och mångkultur som påtvingats länder i västvärlden, klimatpaniken i politik och media där bara en åsikt och inga jobbiga fakta är tillåtna – har mycket av sina rötter i händelserna 11 september.

Den 11 september gav makthavare världen möjlighet att regera över sina medborgare utan de spärrar som länge höll dem tillbaka.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter