96,2% frånvaro i riksdagen för Jimmie Åkesson

Det har skrivits en mängd artiklar i media om den höga frånvaron vid voteringar i riksdagens kammare för vissa riksdagsmän. Nu visar det sig att Sverigedemokraterna har flera riksdagsledamöter i toppen av listan på de politiker som har högst frånvaro.

Enligt webbsidan Swestat.se och Partiguiden.nu så har Sverigedemokraterna (SD) hela tre stycken ledamöter som placerar sig bland de tio stycken som har högst frånvaro på riksdagens voteringar. SD:s partiledare, Jimmie Åkesson, har en frånvaro på 96,2 procent.

Samtidigt är SD det parti som totalt sett är bäst på att närvara vid voteringarna med 13,0 procent frånvaro och miljöpartiet sämst med 19,0 procent frånvaro.

Skärmavbild: https://swestat.se/
Skärmavbild: https://swestat.se/

Frihetsnytt har försökt få tag i en representant för SD för att få veta vad orsaken till den höga frånvaron är men utan resultat, vilket kan bero på att det är semestertider.

På riksdagens egen hemsida riksdagen.se kan man läsa att ”det finns inga formella krav på att vara närvarande vid voteringar i riksdagen och inte heller några generella regler”.

Från 1 januari 2022 har man infört en ny regel som innebär att de ledamöter som har en frånvaro högre än 60 procent kan bli återbetalningsskyldiga om de saknar giltigt själ till sin frånvaro. Votering är en omröstning i riksdagens kammare för att riksdagen ska kunna fatta beslut i en fråga.

Frihetsnytt har varit i kontakt med de före detta Sverigedemokraterna David Bergqvist och före detta riksdagsledamot Roger Richthoff och ställt några frågor.

Roger Richthoff

Roger Richthoff. Foto: Sverigedemokraterna
Roger Richthoff. Foto: Sverigedemokraterna

Varför har Jimmy Åkesson så otroligt höga frånvarosiffror vid voteringarna?

– Jag tror att det i grunden handlar om ointresse även om det naturligtvis kan finnas andra orsaker till frånvaro vid enskilda tillfällen. Men det kan aldrig vara okej att ha så hög frånvaro från voteringarna. Är man sjuk eller liknande så får man i så fall sjukskriva sig.  

David Bergqvist

Vad är din kommentar till de höga siffrorna för flera av de ledamöter som sitter i riksdagen?

– I en konstellation av 349 personer är det statistiskt rimligt att ett ytterst fåtal av olika skäl kan ha en närmast fullständig frånvaro vid voteringar. Det kan handla om exempelvis långvarig sjukdom, och samtliga partier i riksdagen har ett antal ersättare som träder in vid behov. Att partiledare eller andra riksdagsledamöter som även sitter i regeringen i regel har en högre frånvaro vid voteringar är också rimligt då de ofta kan vara otillgängliga på grund av regeringsuppdrag.

David Bergquist. Foto: Åke Blomdahl
David Bergquist. Foto: Åke Blomdahl

Finns det någon naturlig förklaring till att Jimmie Åkesson har en sådan extremt hög frånvaro?

– I riksdagen används en typ av kvittning som innebär att alla ledamöter inte behöver vara närvarande vid voteringar. Antalet röster fördelas ändå bland partierna på ett sätt som motsvarar partiernas representation i riksdagen. Det är troligt att man inom Sverigedemokraterna av något skäl valt att låta partiledaren få dra nytta av detta system till förmån för mer ledighet från riksdagen.

Finns det risk att Jimmie Åkesson blir återbetalningsskyldig?

– Det finns inga formella krav på att ledamöterna alltid ska vara närvarande i riksdagen vid exempelvis voteringar. Riksdagsledamöter kan dock bli skyldiga att betala tillbaka arvode vid en hög frånvaro vid voteringar. Detta gäller om ledamoten under två kvartal under samma mandatperiod har varit frånvarande minst 60 procent av voteringstillfällena utan giltiga skäl. Att utnyttja kvittning frikostigt ligger rimligtvis inom ramen för vad som räknas som giltiga skäl.

Varför är det viktigt att närvara vid voteringarna?

– Som ordningen är upplagd idag med kvittning kan riksdagsledamöter under ordnade former ha en högre frånvaro vid votering. Det är upp till väljarna att överväga förtroendet för de ledamöter man valt in. En högre närvaro vid voteringar bör rimligtvis leda till ett ökat förtroende hos väljarna.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

 1. Hoppas att JÅ inte återfallit i spelmissbruk.
  Han verkar också lagt på sig en hel del extra kilo.

  JÅ borde följa med TL på en fjällvandring där TL dels kan tala JÅ till rätta och dels få ner JÅ:s vikt .

  (Mobil-tel-skall lämnas hemma)


  Kommer ni ihåg när JÅ såg till att hans svärmor fick en riksdagsplats . ???Kvinnan hade aldrig varit med i politik utan drev en massagesalong —hon var nästan aldrig i riksdagen -men lyckades ändå bli så osams med expo-Mattias Karlsson att hon lämnade SD och satt kvar som opolitisk. Kvinnan sa rent ut att hon inte tänkte lämna 68 000:-/m.–

  Tala om toppstyrt …ordna in sin svärmor på riksdagslistan….!!

 2. Om människan gjort något annat för Sverige hade jag gratulerat till den höga frånvaron. Vad som helst, men han gör ingenting.

  SD=Damaged goods. AFS är dessvärre inte mycket bättre vad gäller partiledarens aktivitet. Jag pratade precis med en dam som jobbar i Bryssel som något slag ekonomirepresentant för ett visst land. ”Politik handlar bara om pengar, till politikerna. Jag trodde det var illa härhemma i [landet] men det är ännu värre i Bryssel.” Tror någon att det är bättre i Stockholm?

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter