De framförda åsikterna är personliga och representerar personen, inte Frihetsnytt. Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.
I Det djupa samtalet idag fortsätter vi tala med psykologen Lena Hellblom Sjögren om barn, vårdnadstvister, omhändertaganden, socialtjänsten och rättssystemet. Lena berättar även om hur lätt det är att suggerera barn.
Detta är ett kort utdrag ur intervjun.
Lena berättar om skillnaden mellan trovärdiga och tillförlitliga uppgifter och hur man inom inom vittnespsykologin som hon kommer ifrån, måste särskilja begreppen trovärdighet från tillförlitlighet. Distinktionen mellan dessa begrepp kan göras genom utsagesanalys och när det gäller brottmål där barn är involverade, är det viktigt att ha inspelade dialogförhör som man kan analysera.
Tyvärr har det vuxit upp nästan en hel
Lena Hellblom Sjögren
industri kring det här med att placera barn
Vi talar också om att det är lätt att suggerera barn och Lena berättar om ett fall från verkligheten där en forskare genom att ställa speciellt vinklade frågor, fick fram de svar han eftersökte. Hon berättar att i en förhörssituation kan barn erkänna nästan vad som helst för att komma ur den jobbiga sitsen. Det är inte svårt att föreställa sig att detta också förekommer hos barn i en vårdnadstvist.
Idag är det ungefär lika många mammor som pappor som försöker sätta barnen emot den andra föräldern, berättar Lena. Det finns tyvärr stora brister i utredningarna som domstolarna har som underlag för sina beslut om vem barnen ska hamna hos. Lena anser att den största bristen är att man kränker barnens mänskliga och lagliga rättigheter. Det finns fem rättigheter som ska uppfyllas enligt föräldrabalken och barnkonventionen och dessa görs långt ifrån alltid.
Så är det, korrupta hela bunten!