Abortpiller förbjuds

I den amerikanska delstaten Wyoming kommer abortpiller att förbjudas enligt en ny lag som undertecknades på fredagen. Brott mot förbudet kan ge fängelse och dryga böter.

I spåren av den alltmer aktuella abortfrågan har den amerikanska delstaten Wyomings republikanske guvernör Mark Gordon, undertecknat en lag som förbjuder abortpiller, rapporterar The Guardian. Abortpiller är den vanligaste formen av abort i USA idag. Förbudet omfattar utöver själva bruket av abortpiller även utskrivning, utdelning, distribuering och försäljning av pillren.

Republikanen guvernör Mark Gordon.
Foto: Wikipedia/UKinUSA from Washington,
D.C., USA

Om man bryter mot något av dessa förbud riskerar man upp till sex månaders fängelse och upp till 9 000 dollar i böter.

Utöver förbudet mot abortpiller vill Mark Gordon även att delstaten ska skriva in ett förbud mot aborter i konstitutionen. Undantaget när de är nödvändiga för att skydda moderns hälsa och liv, vid våldtäkt eller incest, eller om en läkare fastställer att fostret har en dödlig abnormitet.

Dagen-efter-piller undantas

De så kallade ”dagen-efter-pillren” som används efter att man har haft oskyddat sex, är dock undantagna från förbudet. Man gör också undantag för behandling som är nödvändig för att skydda en kvinna ”från en överhängande fara som väsentligt äventyrar hennes liv eller hälsa”.

Missbruk av läkemedel

Bortsett från den etiska aspekten av abortpillerfrågan, där man naturligtvis kan ifrågasätta ett slentrianmässigt användande av pillren istället för preventivmedel, så är det också ett läkemedel kvinnan stoppar i sig med allt vad det innebär.

Abortpillret Mifegyne är ett antihormon som hämmar effekten av hormonet progesteron, vilket är nödvändigt för att en graviditet ska kunna fortsätta. Mifegyne brukar tas i kombination med Cytotec (för övrigt tillverkad av Pfizer) och kombinationen är väldigt effektiv för att avbryta en graviditet (98 procents säkerhet).

Unga kvinnor borde dock tänka på att alla läkemedel består av kemikalier och har biverkningar, i många fall allvarliga. Dessutom är det läkemedelsbolag som tjänar enorma pengar på sina, inte alltid så hälsobringande, produkter. Med tanke på att kemisk abort är den vanligaste abortmetoden i det gigantiska landet USA, kan vi bara föreställa oss vilka inkomstbringande produkter abortpillren är.

Det finns en hel del information på nätet för den nyfikne om Big Pharmas stöttande av abortförespråkande politiker och organisationer.

Abortmotståndet större än på länge

Abortförespråkande guvernören Katie Hobbs.
Foto: Wikipedia/Gage Skidmore from Surprise,
AZ, United States of America

I juni 2022 upphävde USA:s högsta domstol den federala lagen Roe v. Wade som skyddade rätten till abort i alla USA:s stater, i nästan fem decennier. Detta beslut gav respektive delstat rätten att själva få lagstifta i abortfrågan och därmed har debatten aktualiserats på sistone.

Tretton delstater tillämpar nu förbud mot abort när som helst under graviditeten och ytterligare en delstat, Georgia, förbjuder abort så snart hjärtverksamhet kan upptäckas, vid ungefär sex veckors graviditet.

Wyoming är den första delstaten i USA som inför förbud mot abortpiller.

Debatten är hetare och livligare än på länge och olika röster propagerar för allt mellan ett totalt abortförbud till att tillåta abort fram till födseln. Arizonaguvernören Katie Hobbs, demokrat, har gjort sig känd i debatten då hon vägrar att specificera en veckogräns för när sista abortvecka ska tillåtas, vilket många tolkar som att hon förespråkar abort fram till vecka 40 (alltså fullgången graviditet).

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter