Absolut Vodka tar upp exporten till Ryssland

Efter att ha pausat exporten till Ryssland beslutar nu Absolut Vodka att återigen exportera till landet för ekonomins skull.

När kriget mellan Ryssland och Ukraina började i februari förra året beslutade många företag att lämna landet helt, pausa eller kraftigt dra ner på sina verksamheter.

Detta gjordes för att straffa Ryssland för kriget men också för att EU beslutat om sanktioner och de flesta företag blev mer eller mindre tvungna att följa med för att inte klassas som ”pro-ryska”.

Absolut Vodka återupptar export

Ett av de företag som pausade sin verksamhet i Ryssland var Absolut Company, företaget bakom den populära spritdrycken Absolut Vodka, och dess ägarbolag Pernod Richard. Vid tillfället sa företaget att man ”naturligtvis” skulle pausa verksamheten rapporterar Kristianstadsbladet.

Nu har företaget beslutat att återigen exportera alkohol till Ryssland rapporterar branschtidningen Just Drinks. Anledningen till att exporten återupptas är av ekonomiska skäl.

– Pernod Ricard har sedan kriget bröt ut agerat med hänsyn till medarbetare både i Ukraina och Ryssland. Inom ramen för de sanktioner som råder så levererar koncernen produkter i en utsträckning som kan skydda lokala medarbetare och säkra den lokala organisationens ekonomiska hållbarhet, skriver Paula Eriksson på Absolut till Kristianstadsbladet.

The Absolut Companys destilleri i Gärds Köpinge utanför Åhus/Kristianstad. Foto: News Øresund - Johan Wessman
The Absolut Companys destilleri i Gärds Köpinge utanför Åhus/Kristianstad. Foto: News Øresund – Johan Wessman

Fler företag att vänta

Enligt flera bedömare kommer fler företag att återuppta sin verksamhet i Ryssland inom den närmsta framtiden av ekonomiska orsaker. Ryssland är en enorm marknad och hade 2021 en befolkning på 143,4 miljoner och en BNP på 1,779 biljoner amerikanska dollar.

Ett företag är beroende av intäkter för att överleva och många som haft en verksamhet i Ryssland har helt enkelt inte råd att överge den.

Även om ett företag rent ekonomiskt klarar av att vara utan intäkterna från Ryssland riskerar de att lämna marknaden öppen för konkurrenter som helt enkelt kan ta över deras marknadsandel.

Utöver själva marknadsandelen riskerar även personal att börja på konkurrerande företag om inte företaget kan avlöna dem utan att få något producerat. Detta är något Absolut Company tog hänsyn till i sitt beslut när de skriver att de vill ”skydda lokala medarbetare och säkra den lokala organisationens ekonomiska hållbarhet”.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter