Adidas dumpade Kanye West – förlorar nu 724 miljoner euro

Efter att Kanye West valde att utnyttja sin yttrandefrihet genom att bland annat säga att även vita liv spelar roll, rasade finanseliten. En av de som hörsammade finanselitens raseri var Adidas som dumpade den svarta rapparen. Ett misstag de nu får betala dyrt för.

Kanye West, numera Ye, har under den senaste tiden varit väldigt frispråkig med vad han tycker och tänker inom många olika områden.

Den mycket populära afroamerikanska rapparen har bland annat kritiserat Black Lives Matter-rörelsen (BLM) för att skapa onödiga konflikter mellan svarta och vita.

Ye: ”Vita liv spelar roll”

Ye bär tröjan som fick finanseliten att se rött
Ye bär tröjan som fick finanseliten att se rött. Skärmavbild: Twitter/ @RealCandaceO

Det som fick etablissemanget och finanseliten att gå i taket var när Ye bar en tröja med budskapet ”White Lives Matter” (vita liv spelar roll) på en modevecka i Paris i oktober förra året, vilket Frihetsnytt rapporterat.

Tilltaget att påpeka att även vita liv spelar roll fick många att rasa mot den svarta rapartisten. Etablissemanget försökte med alla medel få Ye att backa från sina ställningstaganden men han vägrade och försvarade istället sitt handlade utan att vika en tum.

Många har kritiserat etablissemanget för vad de menar är ett enormt hyckleri. Att framföra att ”svarta liv spelar roll” har aldrig varit något problem eller satt igång en kritikstorm, men när Ye bytte ut ordet svart mot vit blev mottagandet ett helt annat.

Finanseliten försökte statuera exempel

Finanseliten visade med detta agerande att åsikts- och yttrandefrihet är en exklusiv rätt för de som följer agendan. De som har rätt åsikter blir prisade och upplyfta. Avvikande åsikter bekämpas med karaktärsmord, precis som de har försökt att göra med Ye.

Tobbe Larsson skriver i en krönika att agerandet mot Ye hade en tydlig strategi. Finanseliten ville skrämma alla med liknande åsikter till tystnad genom att offentligt försöka karaktärsmörda Ye.

Adidas bröt med Ye – förlorar nu miljarder

Yeesy skor
Yeesy skor. Foto: Wikipedia/ Kalvin Chan

Efter att etablissemanget satt igång en häxjakt mot Ye så följde vissa företag med i jakten och bröt sina kontrakt med rapartisten.

Ett av dessa företag var sportjätten Adidas som bröt samarbetet med artisten och varumärket Yeesy som de tillsammans byggt upp. Strax efter kom alarmerande siffror ut som visade att företaget gick mot en allvarlig förlust, något som Frihetsnytt rapporterade om.

Nu visar det sig att den förväntade förlusten slog in. I det fjärde kvartalet gör Adidas en rörelseförlust på 724 miljoner euro, vilket motsvarar ungefär 8,2 miljarder svenska kronor.

Nettoförlusten på kvarvarande verksamhet blev 482 miljoner euro, motsvarande 5,5 miljarder kronor, under samma period. Detta rapporterar CNBC.

Adidas första förlust på 31 år

För hela 2023 räknar nu Adidas med en rörelseförlust på 700 miljoner euro, ungefär 7,9 miljarder kronor. Denna förlust är direkt kopplad till det avbrutna samarbetet med Ye.

Den förväntade förlusten är den första för Adidas på 31 år.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter