Adidas går finanselitens ärenden – förlorar miljarder

Det är inte alltid en lönsam affär att springa finanselitens ärenden. Adidas väntas gå med miljardförlust på grund av det avbrutna samarbetet med rapparen Ye (Kanye West).

Ye, (tidigare Kanye West) har under senaste åren varit väldigt frispråkig inom många områden. Bland annat har han vid flera tillfällen kritiserat Black Lives Matter-rörelsen och finanseliten.

Ye har varit obekväm förut

En av de mest omskrivna händelserna var när Ye bar en vit tröja med texten ”White Lives Matter” på modeveckan i Paris den 6 oktober 2022. Den oskyldiga händelsen gav upphov till att många inom finanseliten fördömde honom, men han fick också ett oerhört stort stöd från de som tyckte att yttrandefriheten står över politisk korrekthet, vilket Frihetsnytt rapporterade om.

Ye deltog även i en lång intervju med Pierce Morgan, där han tydligt talar om sin ståndpunkt mot finanseliten. På grund av att han använt sin åsikts- och yttrandefrihet har media försökt att karaktärsmörda Ye. Tillvägagångssättet att stänga och karaktärsmörda politiskt inkorrekta personer är inget nytt fenomen. Ett annat exempel är hur mansprofilen, Andrew Tate, fick sina bankkonton och sociala medier nedstängda på grund av sina avvikande åsikter gentemot finanseliten.

Finanseliten visar att åsikts- och yttrandefrihet är en exklusiv rätt för de som följer agendan. De som har rätt åsikter blir prisade och upplyfta. Avvikande åsikter bekämpas med karaktärsmord, precis som de har försökt att göra med Ye.

Adidas mot miljardförlust efter uppbrottet med Ye

Adidas som varit en stor sponsor och haft samarbete med Ye, har kapat samarbetet på grund av hans beteende och åsikter. Men uppbrottet kommer att slå hårt mot sportjätten – redan nu pekar alla siffror för 2023 nedåt.

En av de beräknade förlusterna gäller aktier. Bara här kommer Adidas troligen lida förluster på upp till 8 miljarder kronor för att kunna skriva av Yeesy aktier. Förlusten blir svidande för Adidas och kommer, enligt vd:n Bjørn Gulden, att ta tid att återhämta sig ifrån, allt enligt Marketscreener.

Den andra beräknade förlusten gäller Ye som varumärke. Under det forna samarbetet genererade Ye mångmiljardbelopp i intäkter, något som nu kommer att utebli.

Att gå finanselitens ärenden är mycket kostsamt

Rapparen, designern och entreprenören Ye har hållit sin linje och stått upp mot finanseliten trots alla försök att få honom att gå under. Många har hyllat hans mod att stå upp för yttrandefriheten och inte vika ner sig.

För Adidas å andra sidan, väntar stora eftergifter. De valde att hänga på drevet mot Ye och detta har visat sig bli en väldigt kostsam historia. Att gå finanselitens ärenden och inte stå upp för mänskliga fri- och rättigheter kan ibland resultera, som i Adidas fall, i omfattande ekonomisk skada.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter