AFD på frammarsch – så skiljer de sig från SD

I en omfattande artikel förfasar sig Aftonbladet över att Alternativ för Tyskland kan bli ”dubbelt så mäktiga” efter EU-valet, och skriver att det ”blåser kraftiga högervindar i Europa”. Man passar även på att intervjua AFD-parlamentarikern Markus Buchheit, som berättar på vilka sätt partiet skiljer sig från Sverigedemokraterna.

Aftonbladet uppmärksammar i ett långt reportage att Alternativ för Tyskland (AFD) är på frammarsch, och skriver att partiet troligtvis kommer att bli ”dubbelt så mäktiga” efter EU-valet i sommar. Tidningen uppmärksammar att partiets jämförelsevis radikala politik har fått ett stort folkligt stöd, och intervjuar parlamentarikern Markus Buchheit i Bryssel.

Buchheit säger att hans parti kämpar mot vad han kallar för ett ”ideologiskt vanvett” i Bryssel, och berättar att AFD ”riktar in sig på arbetare, bönder, hemmafruar och skattebetalare”. Han säger även att en viktig fråga för partiet är att försvara de yttre gränserna – något som han anser att EU fatalt har misslyckats med.

AFD-politikern tar även öppet strid mot vad han menar är skadligt inflytande från mäktiga icke-statliga organisationer (NGO:s):

– Sedan måste vi göra något åt det inflytande NGO:s har vid Medelhavet. Det är någon som säger åt folk att resa i de här båtarna. De dödar människor. Vi måste vara där och säga: ”Res inte illegalt. Du kommer skickas ut ur EU direkt”.

Inte överens i Ukraina-frågan

Aftonbladet uppmärksammar även att Sverigedemokraterna i mångt och mycket tar avstånd från AFD, och frågar Buchheit vad de största skillnaderna mellan partierna är. Politikern svarar att de ser olika på Ukraina-frågan, och han säger följande om det krigsdrabbade landet:

– Frågan är: Kan de vinna det här kriget och hur viktigt är det här kriget? Vi har sagt i två år att de inte kommer kunna vinna. På en personlig nivå kan jag känna stor sympati för ett litet land som är i konflikt med en större stat.

Charlie Weimers (SD) får även han frågan om partiets olika syn på Ukraina och Ryssland, och svarar följande:

– När vi drev genom en terrorklassning av Ryssland här i parlamentet fanns det AfD-ledamöter som avskydde oss för det. Det är bara att konstatera att vi är två i grunden väldigt olika partier.

När det kommer till AFD:s starka stöd på hemmaplan säger Buchheit att stödet ökar på grund av att ”saker går åt fel håll därute på gatorna”.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter