AFD utesluts ur partigrupp – men får massivt stöd

Trots att Alternativ för Tyskland är det tredje största partiet i sin grupp i EU-parlamentet kastas de ut från Identitet och demokrati efter att en toppkandidat sagt att inte alla SS-män i slutet av andra världskriget var brottslingar. Partiet väntas dock göra succé i EU-valet, och ID kan förlora stort på det drastiska draget. Dessutom kritiseras de partier som röstade för uteslutningen hårt i sociala medier.

Alternativ för Tyskland blir utkastade ur EU-gruppen Identitet och demokrati (ID) efter uttalanden som gjordes av den tidigare toppkandidaten i valet, Maximilian Krah. Politikern uttalade sig i den italienska tidningen La Repubblica där han förklarade att inte alla SS-män som anslöt sig i slutet av andra världskriget var brottslingar. Krah påpekade bland annat att Günter Grass, nobelpristagare i litteratur, var med i Waffen-SS och att han inte anser att nobelpristagaren är en brottsling.

På X får Marine Le Pen hård kritik för draget, där hon bland annat kallas för en ”sionistisk agent”. Foto: Wikipedia/
flickr.com/photos/voxespana/51849414761/in/photostream

– Många av de 900 000 SS-männen var bönder. En stor andel var förmodligen krigsförbrytare, men inte alla, sa Krah.

Uttalandena ledde till att både det italienska partiet Lega och Marine Le Pens franska parti Nationell samling röstade för att AFD skulle uteslutas, rapporterar Dagens Nyheter.

Det var dock inte alla partier som vek sig för mediastormen – det österrikiska nationalistpartiet FPÖ var emot uteslutningen och Dansk Folkeparti la ner sin röst.

– Det är dags att bryta med denna rörelse, som inte har något ledarskap och som så uppenbart domineras av radikala grupper, sa Le Pen innan omröstningen.

ID kan förlora på draget

Att AFD utesluts ur partigruppen gör dock att gruppen blir svagare och får mindre att säga till om då partiet var det tredje största och har medvind på hemmaplan. Enligt opinionsmätningar kommer partiet få 16 mandat i EU-parlamentet detta val, jämfört med de nio mandat partiet har i dag.

På X har reaktionerna inte låtit vänta på sig, och både Lega och Nationell Samling får kritik för vad många menar är ett ”fegt drag”. Den välkända opinionsbildaren Eva Vlaardingerbroek gick i dagarna ut med en video på X där hon skriver att Krah inte gjort något fel, och att det är de partier som röstat för uteslutning som borde kritiseras för att de väljer att splittra högern innan EU-valet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

00:04:12
00:03:46

FILM: MP samarbetar med AFA

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter