”Afrika är inte ert klimatlaboratorium”

Miljöaktivister försöker implementera ”solgeoengineering” i afrikanska länder – en metod som de påstår ska skydda från den ”farligt stigande temperaturen”. Klimatexpert och doktor Chukwumerije Okereke i Nigeria, säger dock att han inte vill att Afrika görs till en testplats för geoengineering.
Chukwumerije Okereke.
Foto: Twitter/@chuks_okereke

Klimatexperten och doktorn Chukwumerije Okereke, chef för Center for Climate Change and Development vid Alex Ekwueme Federal University i Nigeria har skrivit en debattartikel i The New York Times om hur han ser på västvärldens experimenterande med olika metoder för att förändra klimatet, så kallad geoengineering.

”Ett antal miljöaktivister presenterade förra året en djärv idé för Afrikas ledande klimatförhandlare: En teknik som kallas solgeoengineering skulle kunna skydda deras länder från de värsta effekterna av klimatförändringarna, menade de. Företrädare för Carnegie Climate Governance Initiative insisterade på att de var opartiska, men sade att denna teknik, som påstås kunna omforma själva klimatet, antingen genom att dämpa solens strålar eller genom att reflektera solljuset bort från jorden, snabbt och billigt skulle kunna vända den farligt stigande temperaturen – och att fattiga länder skulle kunna ha mest att vinna på det.” skriver doktor Okereke.

Vill inte vara en testplats

Han säger i sin artikel att det inte alls är första gången som västerlänningar har försökt övertyga afrikaner om att solenergiprojekt kan vara i afrikanernas intresse, och att det inte heller kommer att vara den sista. I maj anordnas ett nytt klimatevenemang i Nairobi.

Doktor Okereke betonar att som klimatexpert anser han att dessa miljömanipulationstekniker dels är extremt riskabla och dessutom ogillar han starkt att ”Afrika ska göras till en testplats för deras användning”.

Även om klimatmanipulation kan bidra till att avleda värme – ett perspektiv som han menar inte är bevisat i någon relevant skala – menar han att det inte är en långsiktig lösning på klimatförändringarna.

Gates och Soros stöder klimatmanipulation

Dessutom påtalar Okereke att Afrika endast har fått 2 procent av de globala investeringarna i förnybar energi under de senaste två decennierna.

”Finansiering verkar dock inte vara ett problem för forskare inom geoengineering, särskilt inte för dem i USA. Harvard Solar Geoengineering Research Program har expanderat snabbt och stöds av Bill Gates och filantroper från Silicon Valley, medan George Soros nyligen tillkännagav sin avsikt att stödja projekt för geoengineering med solenergi i Arktis”, skriver Okereke.

Okereke menar att de afrikanska länderna starkt bör motsätta sig att användas för dessa typer av klimatmanipuleringsexperiment då tekniken är potentiellt farlig.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter