AFS, L och M oense om u-landsslöseri och elbidrag

Liberalerna och Moderaterna recenserar varandra beträffande bistånds- och energifrågorna, vilket Aftonbladet rapporterar i ett försök att trissa upp spänningen inför riksdagsvalet. Frihetsnytt låter även Alternativ för Sverige redovisa sin inställning.

USA-ägda Aftonbladet rapporterade igår om en så kallad partiledarutfrågning som sänts av Sveriges Radio. Detta är ett marknadsföringsinslag för regimpartierna i form av en utfrågning utan besvärande följdfrågor. Oavsett vilka meningslösa plattityder och undanglidande svar som partiledaren erbjuder ska reportern kvittera med ett tyst bugning och gå vidare till nästa fråga.

Utbetalningar från svenska skattebetalare till regimer i tredje världen

I Sveriges Radios partiledarintervju tillfrågades Liberalernas partiledare Johan Pehrson vad han kommer att göra med förslag från moderaterna beträffande det så kallade biståndet, om förslaget inte möter hans gillande.

– Jag kommer sitta med armarna i kors och titta på förslaget och säga ”det här tycker jag inte är bra”.

Moderaterna och Sverigedemokraterna vill att ”enprocentsmålet” ska sänkas till 0,7 procent. Det handlar om hur stor del av bruttonationalprodukten, vilket naturligtvis är en avservärt större andel av statsbudgeten, som ska förbrukas eller skänkas bort i diverse underutvecklade länder. I Sveriges Radios partiledarutfrågning fick Pehrson frågan om Liberalerna kan gå med på denna sänkning.

– Vårt mål är att fortsätta vara solidariska med de fattiga delarna av världen, sa han då.

Gustav Kasselstrand från AFS kommenterar.

– Svenskt bistånd har varit ett enda sorgligt kapitel sedan vi började med det på 1960-talet. Ren kapitalförstöring. Större delen av pengarna försvinner spårlöst, resten går till att avlöna svenska och utländska biståndskarriärister som livnär sig på lögnen om Sverige som ”moralisk stormakt”. Lägg ned biståndet och Sida i sin helhet.

Bidrag från alla skattebetalare till vissa skattebetalares elräkningar

Moderaterna har föreslagit ett ”högkostnadsskydd” för elpriser inför vintern. Johan Pehrson fick frågan om vad han gör när den frågan kommer upp på förhandlingsbordet.

– Jag kommer sitta med armarna i kors och titta på förslaget och säga ”det här tycker jag inte är bra”.

Han pressades då och fick frågan om han inte kunde göra någonting mer.

– Jag kommer säga att jag tycker det är dåligt. Om Liberalerna ska vara med och regera det här landet så handlar det om att visa internationell solidaritet, vi har ett starkt engagemang.

Det finns ett skäl till att ledaren för Liberalerna blandar ihop frågan om elbidrag med utbetalningarna till tredje världen. Skälet är att hans tilltänkta regeringskollega från Moderaterna nyligen föreslog att regeringen, om man minskar ”enprocentsmålet” till 0,7% skulle kunna använda de 0,3% av BNP, som man alltså _inte_ skänker bort till u-länderna, för att istället skänka pengarna till de husägare som fortfarande bara har elvärme.

Gustav Kasselstrand sågar varje förslag i denna riktning.

– Högkostnadsskydd för energi är det senaste av alla idiotiska förslag i Sverige, nu från Moderaterna. Socialdemokraterna har haft liknande förslag både avseende energikostnader och bränslekostnader. Det märks att valdagen kommer allt närmare nu när valfläsk pumpas ut på daglig basis.

Kasselstrand fortsätter:

– Om vi inte betalar hela räkningen ur egen ficka, så betalas resten av skattepengar. Vem betalar skatten? Det finns riktiga lösningar som kan implementeras redan idag. Ta bort punktskatterna på energi och bränsle så sjunker priserna radikalt. Lämna EU:s gemensamma elmarknad, använd svensk elproduktion i Sverige istället för att exportera den.

Träffa Gustav Kasselstrand

Underhösten kommer AFS och att hålla en stor återvandringsturné med offentliga möten och anföranden i 26 städer landet. Här finns datum och platser.

AFS kommer även att delta på Svenska Bok- och Mediamässan i Stockholm 20/8, tillsammans med partierna MoD och Knapptryckarna.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter