AFS viker sig inte för polisens trakasserier

Då nationalistiska Alternativ för Sverige (AFS) skulle hålla torgmöte i Växjö försökte polisen att tvinga partiet att tala på en plats där det inte fanns någon publik. Då partiet vägrade anmäldes det för brott mot ordningslagen. AFS står dock på sig och viker sig inte för polisens trakasserier, utan anmäler tvärtom polisen för tjänstefel.

Normalt sett skall det inte vara något problem för ett parti att få tillstånd att demonstrera. Det är en del av den lagstadgade demonstrationsfriheten. Alternativ för Sverige fick dock erfara att det inte var så enkelt i Växjö.

En strategi för att hindra partiet att tala

På de flesta håll i Sverige har AFS kunnat få tillstånd för sina torgmöten utan problem, på sina sociala medier meddelar dock AFS att det har påfallande svårt att hålla torgmöte i Växjö.  

Partiet hade sökt tillstånd för Speakers corner i Växjö, en vanlig plats för att hålla politiska tal. Ansökan bifölls av kommunen, men Ola Severinsson på Växjöpolisen gick då plötsligt in och förbjöd partiet att tala där med hänvisning till ordningsstörningar.

Partiet sätter Severinssons agerande i samband med att han tidigare yttrat sig negativt om både Alternativ för Sverige och Sverigedemokraterna. Att neka någon med hänvisning till ordningsstörningar kan vara en strategi för att hindra partiet att tala.

Fortsatta trakasserier

Partiet sökte en ny central plats, men nekades även där. Till slut så fick dock AFS tillåtelse att tala på Vattentorget, en mindre central plats.

Men problemen slutade inte där. Väl på plats visade det sig att polisen ändrat platsen från den bästa platsen på torget till den sämsta.

Förutom att knappast någon rör sig där, så var platsen så långt från elskåpen att det inte skulle vara möjligt att koppla in högtalarna där.

Partiet viker sig inte

Trots att partiet i normala fall söker dialog med polisen fick man här nog och valde att genomföra torgmötet som normalt, även om en polisanmälan blev följden.

På partiets filmklipp hör AFS partiledare Gustav Kasselstrand ifrågasätta Polisens prioriteringar och agerande: ”Ni kan ju se att vi genomför torgmötet här utan att springa runt och upprätta anmälningar samtidigt som folk skjuter huvudet av varandra i Araby? Ni har väl annat att göra än att springa och polisanmäla mig? Gäng etablerar sig i Växjö, och ni jagar mig?”

Anmäler polisen för tjänstefel

Till Frihetsnytt säger Gustav Kasselstrand att han ”aldrig varit med om ett så uselt bemötande som inför – och under – torgmötet i Växjö.” På övriga håll har polisen visat betydligt högre grad av flexibilitet och lyhördhet.

Han uppger vidare att polisregion Syd har en historia av att rikta polisanmälningar mot partiet och att det är inte mindre än tredje gången som han blir anmäld för brott mot ordningslagen av dem.

Han meddelar också att han kommer anmäla polisen för tjänstefel. ”Jag kommer att polisanmäla Ola Severinsson för tjänstefel. Det är han som är högsta ansvarig för det som inträffade.”, säger han till Frihetsnytt.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Vilka inpiskade lymlar till poliser !!!!

    Polisen borde veta hut !!! 7 falt hut !!

    Men jag är ju luttrad sedan 40 år tillbaka…

    Jag minns en händelse i Åkersberga C. för ca 6 år sedan….vid gaveln av C.-anläggningen stod 3 killar från Motståndsföreningen…alldeles stilla och höll upp sin tidning för intresserade att köpa…
    Plötsligt dök det upp en polisbuss och ut rusade 4 grobianer som kastade sig över de tre killarna , slängde ner dom i gruset och handbojade dom …där fick dom ligga till allmän beskådan med ansiktet i gruset , i minst 30 min..innan polis körde iväg killarna till okänt öde….jag har iaf inte sett någon av dom i Åkersberga /Vallentuna eller Vaxholm efter detta.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter