Aftonbladet desinformerar: ”De skyldiga till Nord Stream-attentatet har utpekats”

Aftonbladet ljög igår om att ”de skyldiga” till attentatet mot de tysk/ryska gasledningarna i Österjön har ”utpekats” – sex ukrainare på segeltur. Misstankar om en finansiell beroendeställning mellan tidningen och den amerikanska finanseliten får ny näring.

Det är vetaranjournalisten Wolfgang Hansson, känd för sitt djupa förakt mot patriotiska svenskar som nu väljer att marknadsföra den amerikanska underrättelsetjänstens senste rökridå kring Nord Stream-attentatet: Att ukrainska kommandosoldater i en hyrd polsk segelbåt skulle ligga bakom sprängningen av gasledningen mellan Ryssland och Tyskland. Den långa artikelns ingress inleds med orden ”Efter månader av tystnad kring sprängningen av gasledningen Nord Stream dyker det plötsligt upp utpekanden av de skyldiga.

Därefter påstår Aftonbladet att uppgifterna om att en grupp ukrainare i en hyrd segelbåt är lika troliga som det allmänt vedertagna faktum (enligt Aftonbladet ”uppgifterna”) om att det var USA som låg bakom sabotaget.

Som ett ytterligare sidospår försöker Hansson blåsa liv i den ukrainiske presidenten Volodomyr Zelenskyjs märkliga teori om att det också kan ha varit Ryssland som sprängde sin egen gasledning.
Jag ser paralleller till de många morden i Ryssland på kända politiker och journalister, förklarar Wolfgang Hansson, som är Aftonbladets mest profilerade bedömare i internationella frågor. Den 66-årige journalisten avslutar ironiskt nog med att beklaga ”de inblandades intresse av att blanda bort korten”.

Servil attityd mot krigsdrivande stormakt

Aftonbladets underdåniga attityd mot USA och dess propagandaintressen torde förvåna många av tidningens läsare. De flesta svenskar har uppfattningen att Aftonbladet ägs av fackföreningsrörelsen LO tillsammans med ett traditionellt norskt tidningsförlag. Formellt är denna uppfattning riktig men uppgifter till Frihetsnytt tyder på att maktförhållandena i Aftonbladets norska moderbolag Schibsted är helt annorlunda än vad läsekretsen föreställer sig.

Vem styr, LO eller JP?

I en artikel för några år sedan skrev Svenska Dagbladets före detta chefsredaktör Mats Svegfors att ett besparingsprogram i den kroniskt förlustbringande systertidningen SvD skulle vara ett hot mot ”en mycket viktig del av demokratins infrastruktur”. I sitt upprörda tillstånd råkade den åldrige redaktören räkna upp de som han menade egentligen styrde bolaget: De tre New York-bankerna ”JP Morgan, Goldman Sachs och Bank of New York Mellon”.

Skärmdump från Aftonbladet, tyvärr är datumet inte tillgängligt.

Vad Mats Svegfors uppenbarligen inte känner till är att banker inte äger tidningar. Banker är strängt reglerade verksamheter och tidningsutgivning kan inte vara en del av syftesbeskrivningen i en banks bolagsordning. Man kan med säkerhet utgå från att Schibstedaktier som är registrerade på de tre New York-bankerna hålls för anonyma ägares räkning. Svegfors formuleringar – att bankerna äger Schibsted ”direkt och indirekt” – bekräftar att det finns rökridåer även mellan det norska bolaget och de tre New York-bankerna.

Att vanliga amerikanska aktieinvesterare av rent ekonomiska skäl skulle bestämma sig för att köpa aktier för miljarder kronor i ett norskt bolag med diverse papperstidningar, och samtidigt göra allt för att dölja sitt innehav, trotsar både löjet och förnuftet. Det är förmodligen därför som envisa rykten länge gjort gällande att Svenska Dagbladet och Aftonbladet i själva verket inte är några kommersiella verksamheter i vanlig mening utan istället utgör en dold amerikansk påverkansoperation mot Sverige.

Misstankarna styrks av att det finansiella resultat som de amerikanska intressenterna erhållit mest bestått av förluster, både historiskt och på senare år. Nedanstående diagram av de officiellt redovisade resultaten är hämtat från sökmaskinen Google.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

    • Vi har undersökt om ditt inlägg är brottsligt, så att vi skulle vara tvungna att ta bort det. Tydligen är dina påpekanden om Wolfgang tillåtliga. Vilket är logiskt – det vore ju konstigt om det vore brottligt att skriva en kommentar om honom samtidigt som det är tillåtet att spränga en gasledning som har kostat flera miljarder att bygga…..

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter