AI ersätter försvarsadvokat i domstol

För första gången någonsin ska en artificiell intelligens användas i en domstolsförhandling. Den kommer att tjäna som försvarsadvokat och kommer att kunna ta ställning till argument och fakta, som den kan analysera på egen hand. Detta är en del i en utveckling där AI i allt högre utsträckning ersätter mänsklig förmåga.

Den 22 februari beskrivs som en historisk dag för både teknik och rättsväsendet. Då ska en artificiell intelligens (AI) för första gången användas i ett domstolsmål, i form av försvarsadvokat i ett fortkörningsmål, rapporterar CBS News.

Det är företaget DoNotPay som skapat AI:n. Enligt grundaren Joshua Bowder kommer AI-advokaten att användas genom en mobiltelefon, där den ska kunna lyssna på de argument och fakta som läggs fram i rättssalen, för att därefter kunna ge rådgivning till sin klient. Det har dock lyft frågan om en mobiltelefon kan användas i rättssalen och just nu prövas frågan.

Det finns dock stora juridiska begränsningar och många domstolar tillåter inte att förhandlingarna spelas in (vilket är nödvändigt för att AI:n ska kunna ta del av och bedöma det som läggs fram), såvida inte samtliga inblandade godkänner det. Det har gjort att enbart 2 mål, utav 300, varit möjliga för denna testkörning av AI-advokater.

Den kommande rättegången öppnar upp för nya möjligheter, men även för stora hot om man utvecklar alltför fria och självgående maskiner, vilket har belysts på Frihetsnytt.

AI-tekniken missbrukas för övervakning

AI-tekniken kan på många sätt hjälpa mänskligheten framåt och underlätta i sammanhang där mänskliga faktorer är till nackdel, exempelvis som domare i en fotbollsmatch. AI möjliggör även en teknik som utvecklar sig själv och inte kräver en mänsklig hand för att utvecklas, vilket är användbart inom forskning och industrin.

Tekniken är inte bara av godo utan i flera fall har den missbrukats och använts för att massövervaka människor.

I Kina använder polisen en ny avancerad AI-teknik som har förmågan att samla in information om individers unika fysiska kännetecken, etnicitet, religiös eller politisk tillhörighet. Detta är ett av de senaste stegen Kina tagit mot ett mer totalitärt kontrollsamhälle där AI-tekniken varit en viktig del.

Många fruktar att tekniken kan hamna i fel händer och användas mot befolkningen.

Se Frihetsnytts film: AI och transhumanism – förbättring eller försämring?

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter