AI och transhumanism – förbättring eller försämring?

De framförda åsikterna är personliga och representerar personen, inte Frihetsnytt. 
Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.

Det djupa samtalet – Tobbe om AI och transhumanism – förbättring eller försämring?

Tobbe Larsson berättar om sin syn på artificiell intelligens (AI), transhumanism och den nya teknikens framgång. Går det att se dessa som en förbättring eller försämring för det mänskliga livet och hur vet vi att tekniken hamnar i händerna på rätt personer?

Jag tror att det största hotet med den nya tekniken är att makten använder den som ett vapen mot oliktänkande.

Tobbe Larsson

Tobbe Larsson berättar om områdena transhumanism och artificiell intelligens – två företeelser som går lite hand i hand med varandra. Vilka är farorna och vilka är fördelarna? Vem ska vi lita på för att ha ansvaret för dessa tekniker?

Tobbe berättar att artificiell intelligens (AI) är att försöka skapa en ”intelligens” som kan efterhärma människan och lära sig av sina egna misstag. Han är övertygad om att AI kommer att växa explosionsartat de kommande åren och att vi måste vara extremt försiktiga med vilka som har makten över den. Det finns stora risker med att en liten elit kommer att kunna missbruka AI och med den införa ett totalt kontrollsamhälle, säger han.

Transhumanismen går ut på att på olika sätt förbättra människan och få bort svagheter såsom sjukdomar, dåligt minne med mera. Att anamma transhumanismen kan bli människans undergång enligt vissa personer, berättar Tobbe. Maskinerna kan kanske ta över och människan kan till slut bli helt överflödig. Och vad innebär det för människan om hon inte har något syfte? Dessa båda tekniker kan ju tillsammans skapa ett totalt kontrollsamhälle och det är en stor och allvarlig risk, hävdar han.

Hur kan man då se till att kontrollen över dessa teknikområden inte ligger i fel händer?

– Ja det är en svår fråga. Vi måste börja diskutera den inom den oppositionella rörelsen. För vem är ond och vem är god? Detta kan ju också variera över tid. Men ansvaret bör läggas på en större grupp människor där det finns ordentliga kontrollfunktioner, exempelvis som för kärnvapnen, där det finns kontrollfunktioner som är beroende av många människor, svarar Tobbe

Flera saker kan också användas i både bra och dåliga syften, som till exempel en kniv, en mobiltelefon eller TV:n. De flesta tycker nog att mobiltelefoner till 99% är bra men de skapar också ett destruktivt beroende som är farligt och TV:n visar smörja och propaganda istället för att visa program som kan få oss att växa och utvecklas som människor, menar Tobbe. Om den nya tekniken är farlig eller inte beror nog på vem man frågar men att den skulle kunna leda till mänsklighetens undergång är ingen omöjlig tanke, fortsätter han.

det största hotet med den nya tekniken idag är att makten använder den som ett instrument och ett vapen mot oliktänkande

Tobbe Larsson

Fördelarna med den kan vi se inom till exempel sjukvården där man skulle kunna förbättra tekniken ytterligare. Samtidigt måste vi ställa frågorna ”var går gränsen och vad finns det för etiska regler och dilemman?”. Då hamnar vi på området etik, moral och filosofi och det är inga lätta frågor, tycker Tobbe. Tekniken bidrar ju även till att försämra människor eftersom vi rör oss allt mindre och det orsakar sämre mående både fysiskt och psykiskt. Som med all mänsklig utveckling kommer vi lära av våra misstag. Lever vi fel en längre tid kommer vi tvingas inse det och därmed behöva förändra livsstilen, säger han vidare.

Jag tror att det största hotet med den nya tekniken idag är att makten använder den som ett instrument och ett vapen mot oliktänkande. De använder den för att begränsa det fria ordet. Makten har aldrig tidigare haft ett sånt kraftfullt vapen i sina händer och har aldrig kunnat kontrollera folk på en sådan detaljnivå som idag.

Det finns företag som gör försök med att plantera in chip i hjärnan för att se hur dess kapacitet kan förbättras. Transhumanisternas framtidsdröm är att kunna förbättra människans potential på olika vis och tekniken finns. Klaus Schwab (World Economic Forum) är positiv till transhumanism och har ett samarbete med en forskare som hävdar att människans fria vilja kommer att försvinna och hon kommer att bli överflödig. Och överflödiga kommer säkerligen många bli, anser Tobbe, och det är viktigt att vi diskuterar dessa frågor. Vi måste göra en ordentlig analys av fördelar respektive faror.

Vi väljer om vi ska använda tekniken till något bra

Tobbe är en stor beundrare av filosofen Friedrich Nietzsche, som förde fram åsikten att avståndet mellan människa och apa är lika långt som mellan människa och övermänniska. Han talade för att människan skulle odla sina dygder och att genom våra inneboende krafter utveckla oss till övermänniskor genom ett asketiskt leverne. Jag vet inte om detta tänk är rätt eller fel, säger Tobbe, men vi måste ha en diskussion om det. Transhumanisterna vill ju att vi istället ska använda tekniken till att bli övermänniskor. Vissa hävdar ju att människan i framtiden kommer att vara en android, en blandning av maskin och människa och det gör en ju mörkrädd, säger han. Men vad vi än vill så kommer den nya tekniken vara del av vår framtid.

Många gånger är det vi själva som väljer om tekniken ska användas till något bra eller något dåligt, fortsätter han. Vi behöver inte dessa tekniska framsteg men det kan göra livet lite bättre och lite bekvämare. Det har dock konsekvenser i form av försämring av hälsa och social förmåga. Oftast krävs det att något tas ifrån oss för att vi ens ska märka att vi förlorar det, som till exempel yttrande- och mötesfriheten under corona-pandemin. Då gick massor med människor ut i protest. Samma sak kan ske när föräldrar märker att deras barn blir konstiga och deprimerade och de ser kopplingen till mobiltelefoner och liknande. Då kanske det kan leda till att en folkrörelse startas kring det. Den nya tekniken är livsfarlig som den används idag och det krävs att vi tar upp dessa saker till diskussion, avslutar Tobbe.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter