Efter att ha vunnit förstapriset i en välkänd tysk fototävling vägrade konstnären bakom vinnarbilden att ta emot det. Skälet var att testa ifall dagens artificiella intelligens (AI) var kraftfull nog att lura det mänskliga ögat, vilket den uppenbarligen var.
Prestigefylld fototävling
I mars i år meddelade världsfoto-organisationen, Worldphoto, vinnarna av den prestigefyllda fototävlingen Sony World Photography Awards 2023. Konkurrensen bland de många bidragen var stenhård och av alla bilder var det dock en tysk bild som stod ut och tog hem förstapriset i den kreativa kategorin.
Den gick under namnet ”PSEUDOMNESIA: The Electricia” och var retuscherad av den tyske konstnären Boris Eldagsen, eller snarare helt genererad av en artificiell intelligens (AI). I ett pressmeddelande från SONY beskriver de bilden som:
”Ett spöklikt svartvitt porträtt av två kvinnor från olika generationer som påminner om det levande språket ur ett typiskt familjeporträtt från 1940-talet.”
Syftet – Att skapa debatt
Fotot var dock aldrig taget i verkligheten utan helt AI-genererat, vilket man för övrigt ser när man zoomar in och kollar på händerna i bilden. Detta var något som Eldagsen avslöjade på sin personliga hemsida där han även avsade sig förstapriset. Han gjorde det hela i syfte att skapa en debatt inom fotovärlden.
–En debatt om vad vi bör kalla för fotografi och inte. Är det som ryms inom vågskålen för fotografi stort nog att bjuda in AI-bilder – eller kan det bli ett misstag? Genom min vägran att ta emot priset hoppas jag kunna få fart på den här debatten.
Det var därför som jag gjorde en fräck apa, för att se ifall tävlingarna är förberedda på att ta emot AI-genererade bilder, vilket de tydligen inte är.
Med tanke på att en AI redan nu, från ingenstans, kan skapa fotografier som lurar det mänskliga ögat att de är verkliga, återstår frågan hur tekniken kan användas för den som vill manipulera och förfalska bilder och hävda att de skildrar verkligheten.