Åkesson: Gör det lättare att utvisa säkerhetshot

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vill att regeringen ska ändra lagar så att det blir lättare att utvisa säkerhetshot. Frågan är om detta är något som partiet kan, eller ens kommer, att driva igenom i samarbetet med regeringen.

I en debattartikel i Aftonbladet argumenterar Sverigedemokraternas (SD) partiledare Jimmie Åkesson för att det ska kunna bli lättare att utvisa migranter som hotar den svenska säkerheten.

Han hänvisar till att Hamasanhängare i Sverige jublat över attacken mot Israel den 7 oktober 2023, där 1 130 personer dödas. Han tar även upp händelserna på Järvafältet sommaren 2023, där eritreaner som var kritiska mot regimen i hemlandet attackerade regimlojala eritreaner (en händelse som till och med fick statsminister Ulf Kristersson att börja tala om återvandring).

Eritreanska motdemonstranter på väg mot den eritreanska kulturfestivalen på Järvafältet. Skärmavbild: Youtube/ Expressen
Eritreanska motdemonstranter på väg mot den eritreanska kulturfestivalen på Järvafältet. Skärmavbild: Youtube/ Expressen

Det Åkesson efterfrågar är återinförandet av en lag som gällt under större delen av 1900-talet, nämligen att kunna utvisa personer med hänvisning till rikets säkerhet. Under torsdagen publicerade Frihetsnytt en granskning av hur myndigheterna hanterar säkerhetshot som kommit till Sverige med migrantströmmarna. Säpo kan rekommendera utvisning, men om det finns hinder för att kunna genomföra detta blir personen kvar i Sverige.

Hur sannolikt är det att SD får igenom detta?

Om SD skulle kunna få igenom en sådan lagstiftning den kommande tiden är oklart. Dessutom återstår frågan hur hårt man kommer att driva frågan. Frihetsnytt har tidigare uppmärksammat att massinvandringen fortsatt med oförminskad styrka under tiden som SD varit med i Tidösamarbetet med regeringen.

Samtidigt verkar det ha börjat ske förändringar när det kommer till utvisning av tungt belastade invandrare. Frihetsnytt kunde nyligen rapportera att en gängledare dömts till utvisning i 10 år, trots att han bott i Sverige i 34 år (men aldrig skaffat svenskt medborgarskap).

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter