Åklagaren: Varför sparkade du på bilen? Svenske medborgaren: كان الزعيم فاشيًا ، وربما يهوديًا

En 62-årig vaktmästare i Uppsala moské åtalas för att ha attackerat en polisbuss under korankravaller. I förhör hävdar han att polischefen och politikerna hade sagt till moskéns ledning att de stod på muslimernas sida och inte skulle låta Paludan demonstrera. Han berättar också att ledaren för polispatrullen som försökte stoppa muslimerna var fascist, eller kanske jude.

Dansk-svenske politikern Rasmus Paludan dök upp utanför moskén i Uppsala den 1 maj för att bränna en koran. Flera muslimer kom springande mot honom och började hoppa och slå på hans bil, då han kastade sig in i den och körde iväg.

Filmer från platsen från kvällstidningar och polisdrönare är åklagarens främsta bevisning i fallet.

– Det var gott om media på plats – vilket var bra för oss. Det är bara att trycka på play så ser man vad som händer, säger den ansvarige åklagaren Michael Ehrencrona till SVT.

Enligt åklagaren har den åtalade 62-åringen sprungit in framför en polisbuss och slagit på den.

– Jag menar i första hand att man stoppat den här i polisbussen från att utrycka. I andra hand försökt åsamka skada på polisbussen genom att slå på den, säger åklagaren.

Polisen var ”fascist”

62-åringen nekar till brott och hävdar istället att det var polisbussen som körde in i honom så att han vacklade baklänges. Han erbjuder också en förklaring till att poliserna var så elaka mot muslimerna, enligt Fria Tider:

– Patrullens ledare, han var fascist, han var inte schysst person. Kanske en jude, det vet man inte, uppger 62-åringen.

– Jag menar att innehållet på filmerna visar att det inte var så det gick till, säger Michael Ehrencrona.

”Har förståelse”

Åklagaren säger sig samtidigt ha förståelse för agerandet.
– Det här en person som vid tillfället besöker moskén. Jag ser en väldigt provocerad och förtvivlad man som inte klarar av att kontrollera sina egna handlingar. Man kan ha förståelse för en individs agerande – även om man anser att agerandet är brottsligt, säger Ehrencrona till SVT.

Den åtalade 62-åringen har enligt Fria Tider arbetat som vaktmästare i moskén i 17 år och ber till Allah där fem gånger om dagen. Trots att han bott i Sverige i minst 17 år och har svenskt medborgarskap har han tolkbehov på arabiska.

Paludan skulle nekas tillstånd

Mannen påstår i polisförhör att polisen och politikerna i Uppsala lovat den muslimska församlingen att Paludan inte skulle få komma dit.

– Förra veckan kom polischefen till moskén och träffade ordföranden och berättade att polisen sympatiserar med oss och att polisen inte kommer ge tillstånd till den här personen att utföra koranbränningen. Man hade också pratat med politiker i Uppsala och de hade motsatt sig det som sker och händer och det fanns en överenskommelse mellan politiker och polisen att inte ge tillståndet, sade 62-åringen.

Han fortsatte:

– I fredags stod moskéns imam och predikade om att politiker och polisen hade kommit överens om att inte låta den personen utföra sina handlingar. Imamen sade på arabiska och svenska: ”Vi tackar politikerna och polisen för att de sympatiserar med oss”, eftersom de har sagt det.

Paludan nekades mycket riktigt tillstånd att hålla valmöte i Uppsala den 1 maj, men valde att genomföra en koranbränning ändå.

Gustav Kasselstrand, partiledare för Alternativ för Sverige som vill utvisa alla missanpassade invandrare, har inte kunnat nås för en kommentar.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter