Processorbrist och lustiga uppgifter på båda sidor i Ukraina-kriget

En enda pansarnäve av märket Javelin har 200 halvledare i sig och de flesta produceras i Taiwan – som snart verkar bli en del av Kina. I Ryssland är det ännu värre – där plockar man processorer ur tvättmaskiner för sina stridsvagnar. Åtminstone enligt amerikanska uppgifter.

När det gäller IT-utrustning köper alla av alla. Amerikanska företag levererade ännu i maj processorer till Ryssland, även om handeln minskat starkt till följd av sanktionerna – allt enligt Washington Post.

Enligt ett meddelande från högsta amerikanska nivå, Vita Huset, har Rysslands största militärfordonsfabrik, Uralvagonzavod, stängt ned sin produktion pga brist på utländska halvledarkomponenter. Att kontrollera uppgiften hos ryska källor är besvärligt eftersom uppgiften inte kommenterats. Tidningen Fortune var emellertid mer försiktig än Vita Huset i sin rapportering. Tidningen poängterade att uppgiften kom från ett Facebookinlägg från Ukrainas generalstab, som i sin tur bara hänvisade till ”tillgänglig informnation”.

Den inkvoterade amerikanska handelsministern Gina Raimondo kungjorde nyligen den måttligt trovärdiga nyheten att ryska stridsvagnar nuförtiden är byggda med mikroprocessorer från tvättmaskiner och kylskåp.

Ordkrig med franska generalstaben

Däremot har Uralvagonzavod varit inblandat i härvan kring de franska artilleripjäserna av märket Ceasar som sändes till Ukraina men hamnade i Ryssland. Minst en pjäs ska enligt flera uppgifter nu befinna sig hos Uralvagonzavod för demontering och analys. Bolaget skickade för god ordnings skull ett tackbrev till den franske presidenten, som besvarades av den franska generalstaben med att påståendet saknade bevis. Enligt uppgifter från Pravda, en tidning som är ungefär lika pålitlig som Vita Huset, hade pjäserna inte erövrats, som den ryska militären låtit påskina, utan köpts från Ukrainska officerare för 240’000 USD styck.

Stora förluster och oklar strategi

Något som är utom allt tvivel är att Ryssland har lidit avsevärda förluster i Ukraina, inte minst under angreppet mot de västra delarna – ett angrepp som enligt ryssarna själva bara var en fint för att dölja det verkliga målet, dvs att säkra utbrytarrepublikerna i öst. Uppgiften om att angreeppet mot Kiew aldrig var avsett att lyckas stöddes redan dåförtiden av amerikanska bedömare.

Potentionell brist även i USA

Vad gäller amerikanska processorer finns det inte så många sådana längre eftersom det mesta tillverkas i Taiwan och Kina. Kinas har skickat allt tydligare signaler att Taiwan i framtiden kommer att återförenas med moderlandet, vare sig örikets invånare vill eller inte. En konflikt, eller bara ett fullskaligt handelskrig mellan USA och Kina skulle i så fall innebära att USA blir utan ungefär hälften av de processorer som man behöver. Det är förmodligen därför som den amerikanska regeringen nu aviserat subventioner till bolag som börjar tillverka processorer på hemmaplan. Än så länge har talet om subventioner haft motsatt effekt; den amerikansk-israeliska marknadsledaren Intel har stoppat det planerade bygget av en ny fabrik i Ohio för 20 Miljarder USD. Bolaget hänvisar till ”osäkerhet beträffande subventioner”. Bedömar stöder bolagets beslut. Varför bygga en fabrik på egen bekostnad om regeringen snart ska betala för att man bygger?

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter