Aldrig tidigare skådad övervakning under arbete i EU

EU behandlar just nu ett lagförslag som öppnar upp för en massiv övervakning av all kommunikation. Trots det enorma intrånget i människors integritet, lyser den offentliga debatten med sin frånvaro bland både politiker och media, vilket får Jan Jonsson, vd på Mullvad VPN, att reagera.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet varnar Jan Jonsson, vd på Mullvad VPN, för följderna av ett nytt lagförslag som är under behandling i EU. Den tilltänkta lagen, Chat control, kommer öppna för en aldrig tidigare skådad massövervakning i Europa, vars enda jämförelse står att finna i dagens Kina.

Mullvad VPN
Mullvad VPN. Bild: Wikipedia/ Newslinger

Det innebär att exakt all kommunikation kommer att övervakas och gås igenom. Alla samtal, alla meddelanden och mail, allting kommer att gå genom ett filter. En del kommer att passera igenom, men risken är omfattande för att mycket kommer att hållas kvar för djupare genomgång. Intima och personliga meddelanden som skickats mellan två partners kommer riskera att hamna hos personer som inte har något med det att göra.

En av de som står bakom förslaget är ingen mindre än Sveriges EU-kommissionär, Ylva Johansson. I egenskap av en svensk politiker borde journalisterna ställa henne till svars för den enorma integritetskränkning som detta innebär, menar Jonsson. Men varken media eller någon politiker har överhuvudtaget lyft frågan.

Brottsbekämpning används som ursäkt för totalitära metoder

När Johansson ska rättfärdiga lagförslaget görs det med hänvisning till att man vill komma åt barnpornografi och pedofiler som försöker få kontakt med barn. Även om ändamålet kan anses vara behjärtansvärt, så undrar Jonsson varför det inte sker någon debatt om vilka åtgärder som anses rimliga för att komma åt denna typ av brottslighet. Är det rimligt att offra all integritet för att underlätta brottsbekämpningen?

När tekniken väl är på plats, vad är det som hindrar att den kan användas på ett annat sätt än att bekämpa brott? Får fel personer kontrollen över systemet kan det öppna för ett aldrig tidigare skådat förtryck.

Lagförslag samma agenda som på WEF

Detta nya lagförslag sker dock inte i ett vakuum, utan är något som har diskuterats flitigt, inte minst på World Economic Forum (WEF). Under årets upplaga av mötet i Davos diskuterades flitigt hur olika former av censur skulle kunna drivas igenom, vilket Frihetsnytt skrivit om. Även i dessa fall bestod argumenten av att man ville komma åt ”skadligt innehåll”, ett löst definierat begrepp som kan omfatta allt möjligt.

Framförallt var det sexualbrott mot barn man sade sig vilja komma åt, men även så kallad ”desinformation”, ett minst lika löst definierat begrepp. ”Desinformation” brukar användas för information som inte etablissemanget har godkänt, såsom kritik av pandemirestriktioner, massvaccinering, klimathot och fusk i parlamentsval.

Om EU nu driver igenom detta lagförslag infinner sig frågan vad det är som systemet kommer att söka efter. Kommer det bara att inrikta sig på eventuella brott mot barn, eller ska det även ge sig på fri information som politikerna anser vara skadlig?

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter