Svenskt sjukhus stängde av ovaccinerad personal – stäms av facket

Tre anställda på Aleris Närsjukhus som har blivit avstängda från jobbet utan lön för att de vägrat vaccinera sig. Nu stämmer Kommunal företaget till Arbetsdomstolen.

– Det här är ett jätteviktigt mål. Det handlar om vad arbetsgivare kan kräva av alla oss som arbetar, säger Anne Alfredsson, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd som driver målet, till Kommunalarbetaren.

Det var i början av 2022 som tre anställda på Aleris Närsjukhus skickades hem utan lön eftersom de vägrade att vaccinera sig mot covid-19. Sedan dess har de varken arbetat eller fått lön. Avstängningen skedde helt i linje med företagets policy, vilken infördes i december förra året efter en lång hetskampanj i media om hur farlig sjukdomen är.

Kommunal vill nu att avstängningen prövas vid Arbetsdomstolen och har därför gett LO-TCO Rättsskydd i uppdrag att lämna in en stämning om kollektivavtalsbrott.

Skickades hem utan lön

Anne Alfredsson anser att man ska ha ”full respekt för pandemin och det Folkhälsomyndigheten rekommenderar”, men menar att det handlar om vad arbetsgivare får kräva av anställda. Hon låter påfallande lik en frihetsvän när hon fortsätter:

– Här går de in och kräver att de ska vaccinera sig – ett påtvingat kroppsligt ingrepp och också att de anställda måste dela en känslig personuppgift om ifall de är vaccinerade eller inte. Vad kan de kräva nästa gång?

Fackförbunden i Sverige har fått ett dåligt rykte bland frihetsvänner, bland annat för att de diskriminerat nationalister och invandringskritiker med hänvisning till den uppifrån pådyvlade ”värdegrunden”. Under den så kallade covid-pandemin har facken likväl varit en bromskloss när företag velat omplacera eller till och med avskeda anställda som inte velat vaccinera sig.

Liknande mål vanns i USA

Det är inte första gången som företag blir stämda för att de fallit för massmediernas hetskampanj om att den influensaliknande sjukdomen covid-19 krävde extraordinära åtgärder.

I stämningen kräver Kommunal att lönen medlemmarna skulle fått utbetald under avstängningen betalas ut retroaktivt. Häromdagen klubbades ett dylikt beslut om retroaktiv lön igenom av New Yorks högsta domstol i ett liknande mål, och tidigare har även vårdbolag i Chicago fått punga ut med miljoner dollar för olagliga åtgärder mot vaccinvägrande arbetare. Kommunal kräver även att Aleris betalar skadestånd för brott mot kollektivavtalet till både Kommunal och medlemmarna.

Det vanliga är att det tar ungefär ett år innan ett mål är avgjort i Arbetsdomstolen, ifall parterna inte kan komma fram till en uppgörelse innan dess.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter