Allianser mot Europa formas – EU-presidenten förnedras i Kina

Respekt bör vara ömsesidig – detta fick Ursula von der Leyen erfara vid sitt senaste statsbesök i Kina. EU betraktas numera av båda östliga jättestater som inget mer än en USA-kontrollerad frontorganisation.

Nyligen reste Frankrikes president Emmanuel Macron och EU:s president Ursula von der Leyen till Kina. Ledningen där tog tillfället i akt att demonstrera sin respekt för de båda personligheterna. Mycket tyder på att världens största industrination helt tröttnat på att bli kommenderad av icke folkvalda européer med oklar lojalitet.

Den internationella organisationen EU har haft som strategi att gradvis ta sig rollen som en federal europeisk stat, med medlemsländerna som län eller kantoner utan egen makt eller vilja. I samband med konflikten mellan de två forna sovjetrepublikerna Ryssland och Ukraina passade EU på att diktera utrikespolitik för allas räkning. Den forna Kol- och stålunionen kastar sig nu in i Ukrainakonflikten som en stridande part med alla medel utom värnpliktiga soldater.

Organisationens president, Ursula von der Leyen, har i detta sammanhang tagit sig friheten att instruera Kina att inte förse sin allianspartner Ryssland med vapen, trots att von der Leyens egna medlemsstater förser sin allianspartner Ukraina med rikliga mängder sådana.
Vi räknar med att Kina inte tillhandahåller någon militär utrustning, direkt eller indirekt, till Ryssland, eftersom vi alla vet att beväpning av angriparen skulle strida mot internationell lag, påstod von der Leyen vid sitt Kinabesök. Hon förklarade också varför: ”Detta skulle verkligen skada förhållandet mellan EU och Kina avsevärt.

Hot eller juridisk rådgivning

Vilken internationell lag som föreskriver att EU:s medlemmar under ett proxykrig mellan två utomstående länder har rätt att förse sitt lierade land med vapen, medan lagen förbjuder icke-medlemmar att i sin tur förse sina lierade länder i samma konflikt med vapen, framgick inte. Kina verkar mycket riktigt ha uppfattat EU-presidentens uttalande mindre som juridisk rådgivning och mer som ett hot.

Under sitt Kinabesök passade fru von der Leyen, som är legitimerad gynekolog, även på att instruera Kina ifråga om hanteringen av dess självstyrande provins Taiwan. ”Stabiliteten i Taiwansundet är av största vikt”, sade hon till den kinesiske presidenten Xi.
Ingen bör ensidigt ändra status quo med våld i denna region. Hot om användning av våld för att ändra status quo är oacceptabelt.

Diskriminering på flygplatsen

Elaka tungor har berättat för Politico att det främsta resultatet av Ursula von der Leyens olika krav och hotelser blev att hon efter toppmötet, i strid med all diplomatisk kutym, blev avställd på Beijingflygplatsens passagerarterminal för att köa i vanlig ordning genom incheckning, säkerhets- tull och passkontroller tillsammans med ”kreti och pleti”, det vill säga sådana personer som Frihetsnytts läsare.

Hennes presidentkollega Emmanuel Macron blev i vanlig ordning framkörd till flygplanstrappan i limousine. Uppgifterna om von der Leyens avresa kommer från diverse massmedier men har inte kunnat verifieras av Frihetsnytt.

Översättning: Den tyska pressen konstaterar att EG:s president Ursula von der Leyen var tvungen att lämna Kina via flygplatsen genom de normala korridorerna

De hårt styrda kinesiska massmedierna följde upp EU-presidentens besök med tämligen ovänliga kommentarer. Von der Leyen kallades för en ”välkänd USA-lierad personlighet” och man påstod att hon fått komma till Peking av ren artighet mot den franske presidenten Macron som hade envisats med att ta henne med sig. Även detta enligt Politico.

Ryssland och Vitryssland bildar ett eget Nato

Efter Ursula von der Leyens mer eller mindre framgångsrika möte med den kinesiska presidenten Xi möttes Rysslands och Vitrysslands presidenter Vladimir Putin och Viktor Lukaschenko i Moskva. Lukashenko föreslog enligt officiella källor ett avtal mellan länderna som liknar det som är gällande mellan Natoländerna: Ett angrepp på ett av länderna ska hanteras som ett angrepp på båda. Putin ska därefter ha förklarat för sina underlydande att de ska förbereda en proposition i den riktningen för behandling i duman (motsvarande riksdagen).

Enligt brittiska Twitterkonton var istället presidenternas möte mer att likna vid ett barnkalas som ledde till ingenting – vilket enligt bedömare kan ses som bekräftelse på att de ryska uppgifterna om en sannskyldig militärallians är riktiga.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter