Allt fler rasar mot Morgan Johansson efter diesel-uttalande

Efter att dieselstölderna mer än fördubblats lade justitieminister Morgan Johansson (S) ansvaret på de bestulna företagarna. Det har orsakat en växande kritikstorm.

– Samtidigt ska man väl komma ihåg att de här företagen tjänar väl ändå en hel del pengar. Man har ju ett eget ansvar också, faktiskt, att medverka till att man skyddar sin egendom. Man kan inte bara lägga över allting här på att polisen ska lösa alla problem, sade justitieminister Morgan Johansson i ett inslag på P4 Jönköping den 21 juni.

Uttalandet har skapat en kritikstorm bland företagare som tvingats lägga allt större resurser på att försöka stävja brottsligheten men ändå drabbas. De första skarpa protesterna kom redan samma dag, och fler och fler rasar nu mot ministern.

Den nya tidens kontanter”

Dieselstölderna har ökat med 126 procent jämfört med samma period i fjol enligt Brottsförebyggande rådet. Ökningen förmodas hänga samman med det kraftigt ökande dieselpriset i hela Europa.

Bränslet har blivit den nya tidens kontanter, menar flera företagare som Tidningen Näringslivet har pratat med.

– Det är klart att med prisnivån som råder ökar intresset än mer, så är det ju, säger Lars Quander, vd på Transportcentralen, till TN.

Enligt en kartläggning från Sveriges Radio sker många stora stölder nu längs med de stora vägarna och internationella ligor tros ligga bakom många av stölderna.

Rasande reaktioner

Efter Morgan Johanssons uttalande utmålas han nu som okunnig och värdelös av en enig företagarvärld.

– Uttalandet är både okunnigt om hur transportsektorns förutsättningar ser ut och känns stötande för den allmänna rättskänslan. Att ministern i sitt uttalande pekar på att vissa av brottsoffren tjänar ”en hel del pengar” är direkt olämpligt och skulle inte accepteras i andra rättsfall, säger Marcus Dahlsten, vd på Transportföretagen, i ett pressmeddelande.

Lars Quander, vd på Transportcentralen, instämmer och pekar på att polisen ändå inte gör något.

– Sen är min generella bild att polisen ändå inte agerar på mindre brottslighet. Vi har exempel på där personer som stulit från oss har släppts utan åtgärd. Det händer inget. Det är ju inte polisens fel, det är ett systemfel vi pratar om, säger Quander.

Får inte försvara sin egendom

Svenska företagare och privatpersoner som faktiskt har försvarat sin egendom har under lång tid straffats mycket hårdare än tjuvarna. I ett känt fall fick en man fem års fängelse och tvingades betala 1,5 miljoner kronor i skadestånd till en biltjuv då hovrätten ansåg att han slagit tjuven en gång för mycket.

KATEGORIER

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar