Allt mindre lönsamt för svenskar att ha arbetat

Svenskar som arbetat hela livet får lägre höjning av inkomstpension än de som har garantipension. Mer än 100 000 invandrare som arbetat lite eller inte alls i Sverige får garantipension.

Pensionssystemet

Det svenska offentliga pensionssystemet bygger på att man tjänar in pension under arbetslivet, enligt vad man har deklarerat för. Den som inte har arbetat alls före pension, eller mycket litet, får garantipension, ett lägsta belopp för vad en pensionär kan få utbetalat från det offentliga pensionssystemet. Denna pension betalas bara ut inom EU. 2022 var högsta garantipension 9 781 kronor före skatt.

Respektavståndet – motivationen för att arbeta

En del av meningen med pensionssystemet är att uppmuntra människor att lönearbeta så mycket som möjligt, och därmed betala in så mycket som möjligt till pensionssystemet. Motivationen ska vara att man får ut mer, till och med betydligt mer, i pension som belöning för sitt arbete. Skillnaden mellan enbart garantipension och inkomstbaserad pension (inkomstpension) kallas ofta respektavståndet.

Garantipensionerna räknas nu upp mycket mer än inkomstpensionerna. Garantipensionerna räknas upp med 8,7%, men inkomstpensionerna bara med 3%. Det gör att skillnaden i pension blir mindre och mindre mellan den som har inkomstpension, intjänad med arbete, och den som har garantipension. Den som har arbetat får större och större anledning att fråga sig varför hans arbete inte gjorde mer skillnad för hans pension. Respektavståndet krymper.

100 000 invandrare har låg intjäning av garantipension

Svensk garantipension från Pensionsmyndigheten utgår också till invandrare som arbetat litet eller inget i Sverige. Mellan 1997 och 2021 invandrade mer än 100 000 personer till Sverige i åldrarna 55 och uppåt. Hur mycket de bidragit till pensionssystemet med, eller vad deras pensioner kostar pensionssystemet, finns det ingen allmänt tillgänglig statistik på.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter