Alltfler svenskar vänder politiska jippot ryggen

Årets Almedalsvecka – som inleds en vecka tidigare än vanligt – har över tid blivit alltmer ointressant för svenskarna. Såväl allmänheten som opinionsbildare ser allt oftare tillställningen som ett enda stort jippo för ekonomiskt starka organisationer, företag och lobbygrupper. Något som bekräftas av statistiken över antalet besökare.

Partiledare bakom årets röra

Under förra året togs beslutet att flytta Almedalsveckan från vecka 27 till vecka 26. Alltså, direkt efter Midsommarhelgen, vilket ställt till det för många av arrangörerna. De känner att de inte hinner förbereda sig, konstaterar ordföranden i Almedalsrådet Meit Fohlin. Tidigareläggningen beror enligt Fohlin på önskemål från partiledarna, vilket ställer till det för övriga aktörer som närvarar under evenemanget1.

”Har blivit ett jippo för utvalda”

Adam Cwejman. Foto: Wikipedia /Bengt Oberger (2015)
Adam Cwejman. Foto: Wikipedia /Bengt Oberger (2015)

Några andra som inte uppskattar årets Almedalsvecka lika mycket som vanligt är en del kända opinionsbildare.

Till den förstnämnda hör GP:s politiske chefredaktör Adam Cwejman, som undvikit arrangemanget på senare år. Cwejman säger till P1-Morgon att känslan av en befolkning som är delaktig och beblandar sig med politiken inte finns där numera.

Han menar att det har blivit ett mer av ett jippo förbehållet ekonomiskt starka och inflytelserika lobbyorganisationer:

Har man varit där ett par gånger märker man att det blir mer och mer ett jippo för ekonomiskt starka organisationer, företag, lobbyorganisationer och så vidare. Det har blivit en enda stor branschfest för organisationer med pengar.

10 miljoner kronor om dagen

Cwejmans synpunkter är inte tagna ur luften utan stöds av statistiken från förra årets Almedalsvecka. Enligt denna genomfördes mer än 2100 evenemang på plats2 som 1200 arrangörer stod för. Det ämne som flest evenemang handlade om var ’hållbarhet’, vård/omsorg samt klimat/miljö.

Mycket skattepengar bränns på Almedalsveckan, med tanke på hur lite skattebetalarna får i gengäld. Foto: Bildmontage: Frihetsnytt. Använda bilder: Envato
Mycket skattepengar bränns på Almedalsveckan, med tanke på hur lite skattebetalarna får i gengäld. Foto: Bildmontage: Frihetsnytt. Använda bilder: Envato

Evenemanget kostar samtidigt de svenska skattebetalarna stora belopp enligt föreningen Skattebetalarna. De uppskattar att kommuner, regioner och myndigheter spenderar minst 10 miljoner kronor om dagen på att anordna möte för varandra under Almedalsveckan3.

Vikande besökarantal

Svenskarna har på senare år inte heller besökt Almedalsveckan i samma utsträckning som tidigare, trots att antalet medverkande har blivit fler. År 2019 hade evenemangen 42 000 unika besökare och under fjolåret (2023) endast 32 000.

Det tyder på att svenskarna antingen skyr arrangemanget av rent ointresse, eller att priserna för logi och mat blivit för dyra för vanliga svenskar under denna ”branschfest” och politiska teater.


Fakta (Almedalsveckan):

  • Almedalsveckan, tidigare kallad Politikerveckan i Almedalen, genomförs årligen i Visby på Gotland, där företrädare för såväl de svenska politiska partierna som allehanda intresseorganisationer och företag samlas och diskuterar politik och samhällsfrågor.
  • Evenemanget koordineras av Region Gotland och de olika evenemangen organiseras och bekostas av de deltagande partierna och organisationerna.
  • Almedalsveckan äger rum under vecka 26. Den inleds under måndagskvällen 24 juni, med en invigning. Sedan pågår den under fyra hela dagar, mellan tisdag 25 juni och fredag 28 juni.
  • Omkring 30 000 personer beräknas besöka veckan, däribland partiledarna för alla riksdagspartierna.

Källa: Aftonbladet & Wikipedia

  1. Veckan ska därför utvärderas för att ta ställning till om ett byte till det tidigare datumet är att föredra. []
  2. Totalt innehöll det officiella programmet mer än 4 900 medverkande och i mer än 600 evenemang fanns det en namngiven politiker. Totalt kom 10 100 personer till Almedalen för att lyssna på partiledartalen från Almedalens scen. []
  3. Under 2023 rörde det sig om 201 evenemang av drygt 140 offentliga aktörer, för minst 50 miljoner kronor. Till detta hör kostnader för att anordna seminarier, förberedelser, resor och personal. []

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter