Svenska Kraftnät: ”Allvarligt” mycket avstängningar i vinter

Elbristen gör troligen att Svenska kraftnät periodvis tvingas stänga av elektriciteten i delar av södra Sverige under den kommande vintern.

Myndigheten Svenska kraftnät genomför regelbundet simuleringar för kommande vintrar för att se om Sverige har nog med el från import och inhemsk produktion, rapporterar Ny teknik. Inför kommande vintrar visar simuleringarna att det finns tillfällen då produktionen plus importen inte möter effektbehovet, vilket kan leda till att man behöver stänga av icke samhällsviktiga delar av nätet, det vill säga ström till svenskars bostäder. Tidigare har Svenska Kraftnäts talesmän spelat ner problemet och sagt att det inte är ”så dramatiskt”, Frihetsnytt rapporterade. I dagsläget är det tydligen ”allvarligt” men fortfarande inte ”dramatiskt”.

– Det är en allvarlig situation som Europa befinner sig i, säger Sveriges iranske energiminister Khashayar Farmanbar (S) – vars regering har lett Sverige rakt ner i den kris där vi nu befinner oss.

Enligt Ny teknik uppstår effektbrist bara i sex procent av 245 simuleringar som gjorts för nästkommande vinter, och då handlar det bara om planerade avbrott på sex-sju minuter. Farmanbar understryker likväl att situationen är ”allvarlig” och att detta är något vi inte sett i Sverige sedan 1970-talet.

Grundläggande underhåll förvandlas till industriell revolution

Regeringens plan för att möta elbristen går ut på att genomföra grundläggande underhåll av kraftnätet – reparationer och uppgraderingar som ingår i underhållsplaner vilka beslutats för årtionden sedan – och låtsas som om detta är något slags nya satsningar som man tänkt ut.

Regeringen har således bemyndigat Svenska kraftnät att få investera 3,2 miljarder kronor i åtta stamnätsstationer som snart uppnår teknisk livslängd. Vilket alltså innebär att det helt enkelt är dags att byta ut delar och att man då passar på att uppgradera till modernare delar, helt enligt underhållsplanen.

– Det pågår en grön industriell revolution i Sverige. Nu skapas tusentals nya jobb, när industrin ställer om från fossila bränslen till el. Investeringar i det svenska stamnätet är avgörande för klimatomställningen och för att kunna ansluta ny industri. Men det är också en förutsättning för att elsystemet ska ha en fortsatt hög leveranssäkerhet och för att elen kan tillhandahållas med konkurrenskraftiga priser, skröt Farmanbar när regeringen kungjorde att man nådigt gett tillstånd för det grundläggande underhållet.

– Det är avgörande att bygga ut och modernisera det svenska stamnätet, tillägger Farmanbar nu och poängterar att ”investeringen” i grundläggande underhåll ”berör stationer i hela landet, från Jokkmokk till Norrköping”.

Regeringens ”investering” i att följa underhållsplanen beräknas dock inte att vara klar till kommande vinter.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter