Amazon tvingas backa från de stora planerna

Amazon är ett av världens största företag och har en historia av mer eller mindre oavbruten expansion bakom sig. Nu kan företaget ha stött emot de begränsningar som kommer sig av en nationalekonomisk lag med flera hundra år på nacken.

Amazon har varit lite av symbolen för den nya ekonomin med obegränsade expansionsmöjligheter, i viss utsträckning på den gamla ekonomins bekostnad. Politiker, beslutsfattare, städer och regioner har tävlat om att vinna Amazon-etableringar till sig.

Nu läggs dock ett jätteprojekt med nyetablering i malpåse, rapporterar Dagens Industri, när Amazon drar tillbaka sina planer på att etablera ett nytt huvudkontor i Arlington, Virginia, utanför Washington DC, USA. Amazon hävdar att projektet ska återupptas vid lämpligt tillfälle. Cirka 25 000 arbetstillfällen ska kunna skapas fram av etableringen, om den blir av.

Gammal nationalekonomisk lag träder in

Lagen om avtagande marginalnytta omnämndes först i mitten av 1700-talet och har använts och utvecklats av ekonomer länge, bland annat av Thomas Malthus och David Ricardo. Lite förenklat går den ut på att ökande insatser i en ekonomisk aktivitet inte längre ger samma avkastning per enhet. Detta inträffar alltid förr eller senare, när ett företag eller en bransch växer och förutsättningarna för tillväxt till slut inte längre är desamma.

Ett exempel kan vara när ett företag går från 10 till 20 anställda, och då dubblar produktionen, men sedan långt ifrån femfaldigar produktionen i utvecklingen 20 till 100 anställda, eftersom problemen med att leda och koordinera de anställda är mycket mer än fem gånger så stora genom expansionen.

Andra begränsande problem kan vara att marknaden är mättad på företagets produkter. Det finns tecken på att det förhåller sig så i Amazons fall: försäljningen dalar internationellt och företaget har fortfarande långt efter sitt intåg på den svenska marknaden inte lyckats eliminera de svenska e-handlarna, även om det samarbetar med en del av dem.

Amazon, techjättarna och samhällsnyttan

Såväl DI som Frihetsnytt har redan tidigare redovisat svenska politikers krumsprång för Amazon, techjättar och prestigen som följer med en etablering – trots att jobben det ger är få, och elsubventioner mitt i elkrisen var nödvändiga för att få bland andra Amazon på kroken. Nu är i alla fall elsubventionerna på väg bort, sent omsider.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter