Amerikansk analytiker: Sveriges anslutning till Nato riskerar att inte bli av

Turkiet kommer inte att godkänna Sveriges Natoansökan innan affären med USA om att köpa F16 flygplan genomförs. Den amerikanska kongressen i USA väljer att fortsätta att sätta stopp för Turkiets köp av planen. En känd amerikansk analytiker menar att det uppstått en låsning som riskerar att resultera i att Sverige inte blir medlem i Nato.

Turkiet har under flera år velat köpa nya plan för att modernisera sin flygflotta. Enligt den amerikanske analytikern Michael Rubin, från American Enterprise Institute, så drar han slutsatsen att Sveriges Natomedlemskap ser avlägset ut, rapporterar P1 ekot.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan kommer inte att godkänna Sverige som Natoland förrän de får köpa F16 planen vilket USA i nuläget inte kommer att godkänna. Dessutom ser inte USA Sveriges Nato anslutning som avgörande då Sverige redan har ett nära samarbete med Nato.  

När Erdoğan sade ja till att godkänna Sveriges Natoanslutning så sa president Joe Biden att han tänkte gå vidare med planerna om att sälja F16 till Turkiet men då beskedet som Erdoğan gav inte har formaliserats i det turkiska parlamentet så kan inte Biden genomföra vapenaffären utan senatens godkännande.

Detta innebär en låsning som enligt Rubin kommer att kvarstå och kan leda till att Sverige inte blir medlem i Nato. Senatorn Bob Menendez och även andra kongresspolitiker säger dessutom att Turkiet regelbundet kränker Greklands gränser och att turkiska insatser i Irak och Syrien gör regionen instabil. En försäljning skulle riskera att förvärra den regionala stabiliteten.  

Ena annan sak som ytterligare försvårar en Natoanslutning är att det i dagsläget saknas en majoritet i Riksdagen för att ändra ordningslagen vilket av många ses som en nödvändighet för att blidka Turkiet.
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

 1. Den humanitära stormakten , världens första feministiska regering , världsmästaren att ge U-hjälp , världens kravlösaste asylhantering …

  Fick ni fikon nu ???? Ha-ha-ha

  Har ni varit naiva ???? Ni såg det inte komma ???

  Har ni fått någon utdelning på alla oräkneliga miljarder som skänkts till blotörstiga gerillagrupper och diktatorer i Afrika ???

  Nähä…..Zimbabwe och Syd Afrika föredrar Ryssland framför Televinken i Sverige ……

  Så snopet ?!? Ha-ha-ha-ha

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter