tisdag, 27 september, 2022

Amerikansk hjälp i dödandet av ryska generaler får kritik i USA

Joe Biden beordrar USA:s topptjänstemän att stänga av alla läckor från sina respektive myndigheter

President Joe Biden ska på fredagen ha sagt till tre av USA:s högsta säkerhetstjänstemän att stänga av alla läckor från sina respektive myndigheter. Spekulationerna inom underrättelsetjänstkollektivet fortsatte att snurra under helgen om källan till läckorna som tyder på att USA har tillhandahållit underrättelser som har gjort det möjligt för Ukraina att döda ryska generaler och sänka ett ryskt krigsfartyg.

En sensationell rapport dök upp den 4 maj i New York Times, som tillkännagav att ”USA:s underrättelsetjänst hjälper Ukraina att döda ryska generaler”. Pentagon vägde snabbt in och utfärdade ett förnekande som också lämnade dörren öppen för tolkning. Även om de initiala spekulationerna kretsade kring huruvida Vita huset själva avslöjat informationen till reportrar, har Biden enligt uppgift fördömt läckorna som hänsynslösa i sina samtal med CIA-chefen William Burns; DNI Avril Haines och försvarsminister Lloyd Austin.

”Vi tillhandahåller inte underrättelser om var högre militärledare befinner sig på slagfältet eller deltar i målinriktningsbesluten av den ukrainska militären”, sa Pentagons talesman John Kirby till reportrar förra veckan. ”Ukraina kombinerar information som vi och andra samarbetspartners tillhandahåller med underrättelserna som de själva samlar på slagfältet, och sedan fattar de sina egna beslut och de vidtar sina egna handlingar.”

Pentagon har dock tidigare antytt att det har spelat en betydande underrättelseroll för att hjälpa den ukrainska krigsinsatsen. Kirby sa att han inte skulle specificera vilka typer av underrättelser Pentagon gav till Ukraina. ”Vi förser dem med användbar intelligens, snabb intelligens, som gör att de kan fatta beslut för att bättre försvara sig mot denna invasion,” sa Kirby. ”Och jag tror att ju mindre sagt om det, ärligt talat, desto bättre.”

Men alla amerikanska befäl är inte lika diskreta. Ordföranden för de gemensamma stabscheferna, general Mark Milley, skröt förra månaden inför politiker på Capitol Hill om hemliga operationer i Ukraina. Det här kriget har utan tvekan varit den mest framgångsrika underrättelseoperationen i militärhistorien”, sa Milley den 5 april när han framträdde inför parlamentets väpnade kommitté. ”Det är verkligen fantastiskt, och en dag kommer den historien att berättas.” Men den dagen, enligt talesman John Kirby, är inte nu.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar

00:04:30

Nyhetssändning 27 september

00:04:34

Nyhetssändning 26 september