Amerikanska lagstiftare tar strid mot Big Techs censur

Big Tech på förlorarbänken

Ett utslag från en amerikansk överdomstol möjliggör förbud för de stora sociala medie-företagen att censurera åsikter och innehåll. Dessa i sin tur uttrycker en oro för att deras sidor ska bli samlingspunkt för ”farligt innehåll”.

Reuters rapporterar att The 5th U.S. Circuit Court of Appeals (motsvarande en svensk hovrätt) under fredagen, med bifall från samtliga tre domare, valde att upprätthålla en lag i Texas som förbjuder sociala medier att förtrycka avvikande åsikter.

Konservativa och högersinnade opinionsbildare har påtalat den enorma vikten att denna lag förblir i kraft, eftersom den utgör ett skydd mot censur av deras åsikter.

Fredagens beslut ser ut att säkerställa lagens fortlevnad och kommer att utgöra en viktig grund för den amerikanska högsta domstolen att fatta beslut på.

Grundlagen väger tyngre än företagens aktivism

En av domarna, Andrew Oldham, som utnämndes av Donald Trump, välkomnar beslutet:

”Idag förkastar vi tanken om att företagen har en frigående rätt enligt den första grundlagen att censurera vad folk säger”, skriver han i domslutet.

Den Texasbaserade lagen förbjuder sociala medieföretag, med åtminstone 50 miljoner aktiva användare, att censurera användare enbart på grund av åsikter. En sådan överträdelse möjliggör för Texas justitiekansler att stämma förbrytaren till rätten för att upprätthålla lagen.

Big Tech vill inte veta av yttrandefrihet

De grupper som överklagat lagen utgjordes av NetChoice och Computer & Communications Industry Association, vilken innefattar några av de främsta censurivrarna, Facebook, Twitter och Youtube.

Dessa försökte hävda sin rätt till censur för att hindra ”nazister, terrorister och utländska fientliga regeringar” från att använda deras plattformar.

Men konservativa opinionsbildare har pekat på ett betydligt mer godtyckligt nedtystande. Det främsta exemplet som lyfts fram är hur Twitter permanent stängde av Donald Trump efter kravallerna vid Kapitolium 6 januari 2021, med hänvisning till ”risken för ytterligare uppmaningar till våld”.

En seger för konstitutionen

Men bland republikaner togs domslutet emot med glädje.

Texas justitiekansler, Ken Paxton, kallade på Twitter domen för en ”massiv seger för konstitutionen och yttrandefriheten”.

Det återstår att se om Twitter kommer att agera en god förlorare och låta Paxtons inlägg och konto vara kvar.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter