Amerikanska politiker kritiska mot spionmjukvaror

Spionmjukvaror har funnits länge, men har blivit allt effektivare och omärkligare. Kongressledamöter vill nu begränsa deras användning inom statliga myndigheter.

Spionmjukvaror

Spionmjukvaror började kallas ”spyware” när de dök upp. Deras uppgift är att söka upp nätanvändare på lämpliga nätplatser, och ta reda på information om användarna utan att ge sig tillkänna. Informationen kan vara kommersiellt användbar, eller användbar för underrättelseändamål.

Deras rättsliga ställning är oklar. I Sverige är de inte olagliga i sig. De får dock inte användas till att ändra eller skapa tillgång till elektroniska data, annat än om ägaren har gett tillstånd till det. Överträdelser bestraffas som dataintrång enligt Brottsbalken 4 kap 9 §. De brukar finnas med som ”tillbehör” till mjukvaror som användaren är intresserad av att ha tillgång till, och som laddas ned med ett allmänt formulerat medgivande.


I USA finns det flera lagrum som begränsar spionmjukvarors användning. US Computer Fraud and Abuse Act (CFAA) förbjuder spionmjukvaror som gör skada (men det gör de oftast inte) eller ger olovligt tillträde till en annan persons dator eller motsvarande.

Electronic Communications Privacy Act (ECPA) förbjuder inhämtning av privat elektronisk kommunikation. Med de kompletterande lagarna Securely Protect Yourself Against Cyber Trespass Act (SPY ACT) och Internet Spyware (I-SPY) anser nu federala amerikanska myndigheter att medborgarna är tillräckligt skyddade av allmän handelsrätt.

Myndigheter och spionmjukvara

Myndigheter får ett mycket användbart verktyg mot kriminalitet genomspionmjukvara, men amerikanska parlamentariker vill nu varna för missbruk. Medlemmen i representanthuset Adam Schiff har skrivit till DEA (USA:s federala drogbekämpningsmyndighet) och varnat dem för konsekvenserna av att använda spionmjukvaran Graphite utanför lagens råmärken.


Graphite tillverkas av ett israeliskt företag, och Israel har försökt stoppa all spridning av israeliska spionmjukvaror med hjälp av exportlicenser. Det har inte hjälpt då till exempel spionmjukvaruföretaget NSO kan operera ifrån Cypern och andra platser.

NSO är dock nu totalförbjudet från att sälja till privata amerikanska företag genom presidentbeslut. FBI använder NSO:s Pegasus spionmjukvara Pegasus, men har valt att avstå från att använda NSO:s hackingverktyg.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter