En statlig amerikansk forskningsstiftelse har betalat offentliga medel till ett projekt om ”falska uppfattningar” på nätet och hur de bildas. Samarbetspartners till projektet har dock visat sig olämpliga genom egna ställningstaganden.
Amerikanska myndigheter vill bekämpa desinformation online
Amerikanska myndigheter söker ibland bekämpa ”falska uppfattningar” som kan komma sig av desinformation. Det står klart att den myndighetsutövningen måste ske under neutralitet från myndigheten själv. Den amerikanska konstitutionen tillåter inte i princip inte regering eller myndigheter att begränsa information eller debatt.
I fallet med det motsatta, att regering eller myndigheter i stället stöder en speciell åsikt, tillämpar domstolsväsendet ”strikt granskning” med huvudinriktningen att regering och myndigheter måste vara neutrala även i det sammanhanget.
Forskningsstiftelse samarbetade med partiska ”faktagranskare”
Det har nu konstaterats att National Science Foundation, som är någonting liknande ett forskningsråd på riksnivå i Sverige, har gett pengar ($506 478, cirka 5,3 miljoner svenska kronor) till ett projekt på Vanderbilt-universitetet för ett syfte som uttrycks i projekttiteln ”Hur falska uppfattningar bildas och hur de ska korrigeras”. Tidpunkten var i mitten på år 2021.

Några av projektets samarbetspartners, och tillika ”faktagranskare”, levde dock inte upp till de förväntningar om neutralitet som allmänhet och domstolar har anledning att ställa. I själva verket var de aktiva anti-abortlobbyister, och fick vid ett tidigare tillfälle 2019 Facebook att stämpla material publicerat av Live Action, en öppet agerande abortlobbygrupp, som sakligt ”falskt”.
Det gav ett par amerikanska senatorer, bland annat Ted Cruz, anledning att skriva till Facebook med uppmaning att häva stämplingen. Den hävningen skedde också senare.
Frihetsnytt kommer att få anledning att återkomma till rapportering om censur på nätet både i amerikanska och svenska sammanhang. Många tendenser i samhället som börjar i USA letar sig också hit efter en viss tid, och det gäller även myndighetscensur på nätet.