torsdag, 6 oktober, 2022

Amerikanska spionbyrån delar ut miljarder till kommersiella satellitföretag

USA:s underrättelsetjänst tecknar unikt avtal med de privata rymdkoncernerna Maxar, BlackSky och Planet

National Reconnaissance Office, den amerikanska underrättelsetjänst som ansvarar för landets spionsatelliter, meddelar att de kommer att tilldela flera miljarder dollar i kontrakt till tre kommersiella satellitföretag som tar fotografier av jorden under det kommande decenniet.

Enligt NRO är detta den ”största kommersiella bildavtalsinsatsen någonsin” och att den representerade ”en historisk expansion av NRO:s förvärv av kommersiella bilder för att möta ökande kundkrav med större kapacitet än någonsin tidigare.” De tre rymdunderrättelsekoncernerna Planet, BlackSky och Maxar tar bilder som kan renderas i 3D och uppdateras i realtid med oerhörd skärpa.

Kommersiella satelliter har filmat militära rörelser, vrakdelar och till och med rökplymer som avslöjar platsen för missilattacker – allt i högupplöst format – under hela kriget i Ukraina.

USA:s regering utnyttjar spionsatelliter

I decennier har underrättelsetjänsterna använt satelliter för att spionera på sina motståndare. En teknisk revolution som drivs av den privata sektorn, har dock minskat användningen av statligt ägda satelliter.

”NRO har en långvarig strategi att ”köpa vad vi kan, bygga vad vi måste”, säger Chris Scolese, chef för NRO, i ett uttalande. ”Mångfalden som erbjuds av vår expanderande arkitektur som består av både kommersiella och NRO-system ökar vår motståndskraft och möjliggör ett integrerat förhållningssätt till de hot som vår nation står inför.”

Medan NRO helt enkelt sa att kontrakten är ”värda miljarder dollar” under det kommande decenniet, uppgav försvarskoncernen BlackSky att dess tilldelning var värd 1 miljard dollar. Maxar uppgav i en ansökan att det kan vara värt upp till 3,24 miljarder dollar.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar