Amerikanska väljare vill ha fred

Den populistiske högerkandidaten Ron DeSantis står tätt bakom Donald Trump i kön för att få kandidera mot Joe Biden i nästa presidentval. Nu svänger han om vapenleveranserna till Ukraina. Skälet är sannolikt att han insett att de amerikanska väljarna fått nog av krigshets och konflikter.
Ron DeSantis som nyvald guvernör över delstaten Florida.

USA:s mest sedde politiske kommentator Tucker Carlson ställde en fråga till alla sannolika kandidater inför nästa års presidentval – ”Var står du ifråga om Ukraina?” Denna fråga var välkommen för Floridaguvernören Ron DeSantis, som i vissa opinionsundersökningar har varit ännu mer populär än Donald Trump inför det republikanska partiets primärval.

Till de som stöder honom kan DeSantis räkna sydafrikanen Elon Musk, som guvernören skämtsamt tackade för ”det afroamerikanska stödet”.

Ron DeSantis har fått höga poäng hos den väljargrupp som liberala massmedier en smula motsägelsefullt ibland kallar ”extremisterna” och ibland ”den tysta majoriteten”.

”Släpp loss militären mot BLM”

Floridaguvernörens konsekventa tveksamhet mot massvaccinering och coronapanik har givit honom många poäng på Donald Trumps bekostnad.

Detsamma gäller DeSantis snabba ställningstagande mot den svarta våldskampanjen ”Black Lives Matter”, som guvernören för sin del gärna hade satt in armén emot – i motsats till Donald Trump som, när det begav sig, var allt annat än handlingskraftig.

Guvernören har även planerat för att hans delstat ska börja ta emot skattebetalningar i bitcoin, i vart fall enligt nyhetssajten Bitcoin.com.

DeSantis enda avvikelse från de så kallade extremisterna har varit hans tidigare stöd för vapenleveranser till Ukraina. Denna linje har han nu övergivit.

PEW Research är ett liberalt opiniosinstitut, vars enkäter ofta uppvisar osannolika resultat i just liberal riktning. Insitutets uppskattning av amerikanernas motstånd mot krigspolitik kan förmodligen ses som minimisiffor. Bild från institutets hemsida.

Helomvändning utan betydelse

DeSantis helomvändning torde inte få någon betydelse för det pågående blodbadet i Ukraina, det som tyskarna kallar ”östfronten”. Enligt den militäre experten Douglas MacGregor kommer kriget att vara slut i god tid innan 2024 års presidentval.

Däremot kan populisten DeSantis manöver ses som en ytterligare bekräftelse på det låga stöd som krigspolitiken åtnjuter bland den bildade amerikanska allmänheten.

Tydligt svar

I sitt svar till Tucker Carlson kritiserade DeSantis Bidenadministrationens ”blankocheck” för att stödja Ukraina i landets territorialtvist med Ryssland.

USA har många viktiga nationella intressen – att säkra våra gränser, ta itu med beredskapskrisen inom vår militär, uppnå energisäkerhet och självständighet och kontrollera det kinesiska kommunistpartiets ekonomiska, kulturella och militära makt – att bli ytterligare intrasslad i en territoriell tvist mellan Ukraina och Ryssland är inte ett av dem, skrev DeSantis i ett frågeformulär som Tucker Carlson skickade till potentiella presidentkandidater.

Bland de tillfrågade i en enkät från det liberala Pew Research har andelen som dels identifierar sig som republikaner och dels anser att USA ger för mycket stöd till Ukraina, fyrdubblats under de 10 månaderna mellan mars 2022 och januari 2023.

Annorluna syn än tidigare

Efter 2014 års revolution i Ukraina, och Rysslands efterföljande annektering av Krim, tjänstgjorde DeSantis i USA:s representanthus. Ett år senare sade han att

Vi i kongressen har uppmanat Obama att tillhandahålla vapen till Ukraina. De vill kämpa sin goda kamp. De ber inte oss att kämpa för dem. Och presidenten har bestämt vägrat. Och jag tror att det är ett misstag.

Ron DeSantis i färd med att peka ut någonting eller känna efter vart vinden blåser. Foto Stillbild YouTube

Floridatidningen Tampa Bay Times är försiktig med att kritisera den populäre guvernören. Tidningens experter menar att DeSantis svar till Carlson var smidigt formulerat för att inte direkt motsäga sådant som han tidigare själv har sagt. Konkret uttalar sig DeSantis faktiskt bara mot leveranser av vapen av de slag som kan användas för angrepp mot själva Ryssland. Vilka vapen som nu inte skulle kunna användas för detta syfte framgår inte.

Full fart på hatmedia

DeSantis nya kurs i Ukrainafrågan har satt fart på de liberala hatskribenterna. Rubriksättningen i USA var inte ungefär ”DeSantis tar ställning för fred i Ukraina” utan snarare ”DeSantis begår politiskt självmord genom tokigt yttrande”.

Herrmodetidningen Esquire tog täten. Man skriver där att ”ingen kommer att missta detta kötthuvud för en folkets man” medan den mer konventionella Financial Times för fram ett mer avancerat resonemang. Enligt det brittiska finansbladet är De Santis ”farligare” än Trump. Detta eftersom DeSantis är nykomling och därför måste bevisa i handling att han är på folkets sida mot finanseliten, medan Trump kan luta sig tillbaka på sin personkult och sitt underhållningsvärde. För vem DeSantis är farlig framgår inte av den brittiska artikeln.

Detta är Twittertråden där allt startade

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter