Amerikanskt bombplan nära rysk storstad

Ett amerikanskt bombplan har flugit över finska viken nära ryskt territorium. Det amerikanska beteendet har dock börjat ses som normalt, men lördagens flygning skedde ovanligt nära ryska gränsen.

Under lördagen den 11 mars avgick ett tungt amerikanskt bombplan av typen B-52 från en flygbas i Polen och satte kurs mot Finska viken, där man riktade sig mot den ryska storstaden St Petersburg. Precis innan ön Hogland, som tillhör Ryssland och ligger 15 mil väster från St Petersburg, vände planet och flög tillbaka genom Baltikum, rapporterar Sveriges Radio (SR).

Enligt Peter Haldén, docent i krigsbetenskap vid Försvarshögskolan, har det börjat bli det nya normala att bombplan flyger nära ryska gränsen. Det ovanliga är dock att man flugit så pass nära St Petersburg.

Men Haldén anser inte att det är att se som speciellt hotfullt, trots att det rör sig om ett bombplan som kan bära både kryssningsmissiler och kärnvapen.

Desperat USA vill provocera Ryssland

Roger Richthoff
Roger Richthoff. Foto: Sverigedemokraterna

Roger Richthoff, tidigare riksdagsledamot för Sverigedemokraterna (SD) och ledamot i försvarsutskottet samt erfaren officer inom Försvarsmakten, delar inte Haldéns bedömning. Ryssarna kommer inte att agera, men det rör sig fortfarande om en provokation.

För USA handlar det om att hålla fast vid sin linje om att visa ryssarna vad man har kapacitet till. Förhoppningen är sannolikt att provocera fram en reaktion, men det kommer inte Ryssland att nappa på, eftersom de inte har något att vinna på det, säger Richthoff till Frihetsnytt.

Bidenadministrationen begriper inte allvaret i det de gör, men amerikanarna håller på att tappa greppet och är desperata att få ryssarna att fälla första slaget, eftersom allt fler länder sluter sig samman på den sidan. Kina närmar sig Ryssland. Saudi har börjat gå från USA och närma sig Iran och Kina. Även Natoländer som Turkiet och Ungern är kritiska till politiken mot Ryssland.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter