Amnesty: Ukraina maxar civila dödsoffer

Massmedia mörkar när Ukraina grupperar artilleri i bostadsområden

Ukrainska styrkor bryter mot internationell lag och äventyrar civila genom att systematiskt gruppera sina styrkor i bostadsområden, skolor och sjukhus, sade Amnesty International idag.

Amnesty International presenterade idag en lista på incidenter när ukrainska styrkor till synes avsiktligt grupperat sig så att civilister ska komma till skada. Det handlar om 19 städer och byar i Charkiv-, Donbas- och Mykolaiv-regionerna.

”Vi har dokumenterat ett mönster av ukrainska styrkor som sätter civila i fara och bryter mot krigslagarna när de opererar i befolkade områden”, sa Amnestys generalsekreterare Agnes Callamard. ”Att vara i en defensiv position fritar inte den ukrainska militären från att respektera internationell humanitär rätt, skriver Callamard på organisationens hemsida.

Bostadsområden där ukrainska soldater baserade sig var milsvida från frontlinjerna, och ”lämpliga alternativ” fanns tillgängliga som inte skulle äventyra civila, säger rapporten. De ukrainska styrkorna hade inte uppmanat civila att evakuera områdena, innan de inledde attacker mot ryska styrkor som exponerade dem för vedergällningseld.

Amnestyforskare såg att ukrainska styrkor använde fem sjukhus och 22 skolor som ”de facto militärbaser”. Skolorna var visserligen stängda men är belägna i tätbefolkade stadsdelar.

”Vi har inget att säga till om i vad militären gör, men vi betalar priset”, citerades en invånare i rapporten.

Massmedia mörkar

Amnesty skriver att de har väntat sedan 29/7 på en kommentar på sina resultat från Ukrainas försvarsministerium innan de publicerade rapporten. En sökning på ordet ”Amnesty” med dagens datum hos DN, SvD och Aftonbladet har inte givit något resultat, trots att denna organisation normalt sett får allt publicerat som den skriver om. Bland utländsk press hittades bara en artikel hos amerikanska Newsweek.

Artikeln uppdaterad 2022-08-04 13:40

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter