Analytiker: Hälften av Joe Bidens följare är bottar

USA-presidenten Joe Biden kom till makten efter ett val där republikaner anklagat hans anhängare för att ha fuskat till sig miljontals röster. Nu hävdar analysföretaget SparkToro att nästan hälften av presidentens anhängare på Twitter i själva verket är bottar – automatiserade konton utan riktiga människor bakom.

Av Bidens 22,3 miljoner följare på Twitter utgörs nästan hälften – 49,3 procent – av automatiserade fejkkonton. Upptäckten rapporterades i tisdags av Newsweek och hänvisade till en analys från SparkToro, som utvecklat ett verktyg för att identifiera falska konton. Verktyget har tidigare använts för att hävda att 61 procent av dåvarande presidenten Donald Trumps följare på Twitter var falska. Trump hade dock hela 54 miljoner följare, så ifall båda analyserna skulle vara korrekta hade Trump alltså 21 miljoner äkta följare mot bara 11 miljoner för Joe Biden, trots att den sistnämnde påstås ha fått fler röster i valet 2020 än någon amerikansk president i historien.

Stöder Elon Musks kritik mot Twitter

SparkToro gjorde sin senaste analys efter att Elon Musk tidigare i veckan ”pausat” sitt uppköp av Twitter för 44 miljarder dollar eftersom bolagets ledning ska ha ljugit när de påstod att mindre än 5 procent av kontona på plattformen som helhet är ”spam- eller fejkkonton”. Musk menade att det snarare handlar om 20 procent – en siffra som ganska exakt bekräftas av SparkToros analys.
SparkToro ger Elon Musk rätt och menar att 19,4 procent av kontona på hela plattformen är fejkkonton – och alltså nästan hälften av den nuvarande presidentens anhängare.
Twitter bannlyser 500 000 fejkkonton varje dag, tillsammans med ett mindre antal som befunnits politiskt misshagliga av det kulturmarxistiskt orienterade företaget. Det skröt åtminstone Twitters vd Parag Agrawal om när han hade ett meningsutbyte med Musk på Twitter. Som bekant stängde Twitter av självaste Donald Trump medan han fortfarande var USA:s president i januari 2021.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar